VIDEO | A apărut un nou tip de înșelăciune prin care pot fi sustrași banii de pe card. Recomandările Poliției

  • 15 Februarie 11:32
VIDEO | A apărut un nou tip de înșelăciune prin care pot fi sustrași banii de pe card. Recomandările Poliției

În mediul online din Republica Moldova a apărut o nouă schemă frauduloasă prin care pot fi sustrași banii de pe cardurile bancare. Este vorba despre vânzare de bilete false la evenimente culturale, festivaluri, teatru sau concerte.

Potrivit Poliției Republicii Moldova, de la începutul anului curent au fost înregistrate mai multe cazuri de fraudă, prin care infractorii sustrag mijloacele financiare de pe cardurile cetățenilor. Una din schemele recent apărute constă în faptul creării paginilor web false, asemănătoare cu cele originale, prin intermediul cărora sunt oferite servicii de vânzare a biletelor online la evenimente culturale, cum ar fi cinematograf, concerte artistice sau piese de teatru.

Printre paginile web false depistate se numără: afishastichet.com.md; biletafishas.com.md; ebiletafisha.md.

„În această schemă, escrocii folosesc profiluri false în rețele sociale și aplicații de mesagerie rapidă (ex. Telegram sau WhatsApp), prin intermediul cărora poartă discuții cu victimele. Ulterior, sub pretextul întrevederii la evenimentele culturale, escrocii transmit linkuri către pagini false unde urmează a fi procurate bilete online, în realitate însă acestea fiind niște pagini de tip Phishing. Odată introduse acolo datele de card, acestea sunt puse la îndemâna infractorilor, care le utilizează pentru a sustrage banii din conturile bancare”, au explicat polițiștii.

La moment, Centrul pentru combaterea crimelor cibernetice al Inspectoratului național de investigații a înregistrat trei cazuri de asemenea tip și întreprinde toate măsurile pentru a împiedica extinderea fenomenului.

 Drept urmare, Poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate în mediul online:

Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat anterior. Fiți atenți la denumire, aceasta urmează să corespundă cu originalul.

Fiți atenți la website-urile plasate in mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare sau a website-urilor care au textul ”Anunț”, luând în considerare că infractorii pot achita servicii de publicitate pentru site-urile fake, astfel încât acestea să apară în primele rânduri a motorului de căutare.

Verificați săptămânal extrasul de cont, iar dacă observați tranzacții suspecte, adresați-vă cât mai repede la unitatea bancară la care vă deserviți cardul.

Fiți prudenți cu cine comunicați în mediul online și nu furnizați date personale necunoscuților.

Aveți grijă, Nu accesați și nu dați click pe linkuri dubioase care vă sunt trimise în chat-uri de către vânzători sau cumpărători.

Înainte de a introduce orice detalii, verificați adresa site-ului.

Totodată, nu divulgați nimănui, nici măcar personalului băncii, informațiile personale sau datele cardului bancar - numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și banca care vă deservește.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău