VIDEO | 500 de militari și tehnică militară americană au sosit la baza Mihail Kogălniceanu din România

  • 15 Februarie 2017 12:37
VIDEO | 500 de militari și tehnică militară americană au sosit la baza Mihail Kogălniceanu din România

Cei 500 de militari americani din Batalionul 1 „Vulturii luptători” („Fighting Eagles”) și care au în dotare tancuri M1 Abrams, vehicule de luptă M2 Bradley și mortiere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin au sosit Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, acolo unde vor fi staționați pentru următoarele 9 luni în cadrul operațiunii Atlantic Resolve.

Staționarea are loc ca parte a dislocării în Europa a Unității de luptă din cadrul Brigăzii 3 blindate, a Diviziei 4 Infanterie, care va continua pe bază de rotație, în viitorul apropiat. 

Prezența forțelor americane în cadrul operației Atlantic Resolve reprezintă o reconfirmare a angajamentului constant al SUA față de România și de regiune, precum și a solidității Parteneriatului Strategic între România și SUA, precizează și MAE într-un comunicat. Aceasta contribuie totodată la consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic.

eodor Meleșcanu: ”România înțelege să-și aducă propria contribuție la asigurarea securității europene și euro-atlantice”

”România înțelege să-și aducă propria contribuție la asigurarea securității europene și euro-atlantice, în linie cu angajamentele asumate. Astfel, alături de participarea la misiuni și operații internaționale, decizia de creștere a bugetului alocat apărării, conform obiectivului NATO de 2% din PIB, este încă o dovadă a seriozității cu care tratăm aceste angajamente. Privim această creștere nu doar din perspectiva înzestrării forțelor armate, ci și ca un factor multiplicator în societate și economie, care ar urma să consolideze postura internațională a României în acest domeniu, inclusiv ca partener strategic al SUA, a arătat ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, care le-a urat militarilor americani și personalului de sprijin bun venit în România și mult succes în îndeplinirea misiunilor lor, alături de camarazii români.

Hans Klemm: ”România este și furnizor de securitate pentru comunitatea internațională, nu doar beneficiar”

”Sosirea Batalionului 1, Regimentul 8 Infanterie, evidențiază faptul că puternicul parteneriat strategic dintre SUA și România există nu doar în scris, ci și în realitate. Noua prezență rotațională persistentă extinde capacitatea noastră de a ne urmări interesul colectiv de menținere a păcii și securității în Europa de sud-est și în regiunea Mării Negre. În mod semnificativ, România este și furnizor de securitate pentru comunitatea internațională, nu doar beneficiar, așa cum clar demonstrează angajamentul său continuu în Afganistan, participarea la misiunea de contracarare a ISIL și recenta sa decizie de a cheltui 2% din PIB pentru apărare”, a declarat Hans Klemm, conform unui comunicat al Ambasadei SUA.

În perioada staționării în România, forțele americane vor efectua antrenamente și exerciții cu forțele armate române, cu alți aliați NATO și alte națiuni partenere, inclusiv cu Brigada Multinațională de la Craiova. Toate unitățile brigăzii blindate se vor reuni periodic la diverse evenimente de amploare, care demonstrează capacitatea acesteia de a furniza rapid forță de luptă eficientă în zona estică a NATO.

Ulterior finalizării misiunii de nouă luni, militarii americani vor fi înlocuiți de o altă unitatea de luptă a SUA, asigurându-se astfel o prezență consistentă, bazată pe o rotație continuă, a forțelor armate ale SUA în Europa Centrală și de Sud-Est.

SURSA: caleaeuropeana.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,57 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
11
Sun
14
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău