VIDEO | Artiștii au demonstrat rolul esențial al culturii în promovarea mesajului păcii. Felicitarea ministrului Culturii, Sergiu Prodan, de Ziua Națională a Culturii

  • 15 Ianuarie 2023 09:00
VIDEO | Artiștii au demonstrat rolul esențial al culturii în promovarea mesajului păcii. Felicitarea ministrului Culturii, Sergiu Prodan, de Ziua Națională a Culturii

De Ziua Națională a Culturii, marcată în fiecare an, pe ambele maluri ale Prutului, la 15 ianuarie, de ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a transmis un mesaj de felicitare pentru oamenii de cultură. Această zi propune ca temă de reflecție rolul pe care îl are cultura în păstrarea și cultivarea identității noastre naționale, a menționat oficialul într-un mesaj video postat pe pagina Ministerului Culturii, transmite Radio Chișinău.

„Îmi amintesc cum era această zi, cu un an în urmă, când trăiam vremuri pline de speranță după doi ani de pandemie care au dat peste cap activitatea instituțiilor de cultură și au pus în mare dificultate pe artiști. Ne întorceam atunci în sălile de spectacol și concerte, ne pregăteam să participăm la festivaluri, târguri și expoziții, făceam planuri de viitor, pentru dezvoltarea culturii noastre naționale. Nimeni nu bănuia însă că în foarte scurt timp vom fi zguduiți de drama unui război care va face ravagii în țara vecină și care va da naștere la o nouă mare criză socio-economică în întreaga Europă”,  a menționat Sergiu Prodan.

Oficialul a trecut în revistă provocările cât și realizările în domeniul culturii pe parcursul anul 2022 și a apreciat implicarea oamenilor de cultură în promovarea mesajului de pace.

„În acel sfârșit de februarie, când eram cu toții speriați și derutați, ne-am propus să rezistăm prin cultură. Empatia, dorința de a ajuta, dorința de a supraviețui și a crea ne-au condus spre unitate. Bibliotecile au devenit centre de suport pentru refugiați, pentru copii refugiați, sălile de spectacole și concerte au dăruit clipe scurte de bucurie celor care și-au pierdut casele, familiile și liniștea. Artiștii au demonstrat rolul esențial al culturii în promovarea mesajului păcii ”.

Oameni de cultură și admiratori ai operei poetului Mihai Eminescu vor depune  flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică, unde are  loc și un recital de poezie.

Inițiativa privind instituirea Zilei Naționale a Culturii la 15 ianuarie în Republica Moldova a fost votată în Parlamentul de la Chișinău, în aprilie 2012.

Amintim ca la aceeași dată este marcată Ziua Culturii Naționale și în România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău