Victor Parlicov: Transportul de gaze în regim backhaul permite creșterea numărului de furnizori, dar este puțin probabil că va duce la micșorarea tarifelor la gaze

  • 12 Ianuarie 2023 13:22
Victor Parlicov: Transportul de gaze în regim backhaul permite creșterea numărului de furnizori, dar este puțin probabil că va duce la micșorarea tarifelor la gaze

Transportul de gaze în regim backhaul, adică transportul bidirecțional de gaze naturale, permite creșterea numărului de furnizori, însă, este puțin probabil că acest lucru va duce la micșorarea tarifelor la gaze pentru consumatori, a declarat pentru Radio Chișinău expertul în energetică, Victor Parlicov, după anunțul făcut de vicepremierul, Andrei Spînu, în această dimineață, precum că, după mai multe tergiversări, Guvernul a aprobat reglementările necesare pentru buna funcționare a transportului de gaze în regim backhaul. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, odată cu aprobarea acestor reglementări, se vor crea noi posibilități de transport de gaze spre țara noastră, dar și spre Ucraina, inclusiv prin conducta trans-balcanică, transmite Radio Chișinău.

Potrivit expertului în energetică, Victor Parlicov, principalul avantaj al transportului de gaze în regim backhaul este faptul că acesta permite creșterea numărului de furnizori.

„Inclusiv cei din Ucraina care au relații comerciale cu România, cei din România care au relații comerciale cu Ucraina pot mai ușor să facă tranzacții pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus expertul.

Victor Parlicov a explicat că regimul backhaul se referă la fluxuri virtuale de transport al gazelor.

„Până acum, din punct de vedere fiscal-vamal, erau multe probleme. Regulamentele noastre fiscale și vamale erau făcute fără a lua în considerație particularitățile tranzacțiilor de transport prin rețele de gaze naturale. Dacă fizic nu a traversat hotarul o marfă, cum s-o vămuiești…? Acum, după multă bătaie de cap și discuții cu Ministerul de Finanțe, cu Fisc-ul și cu Vama, s-a găsit soluția”, afimră Victor Parlicov.

Totodată, expertul este de părere că reversul virtual de gaze nu ar aduce neapărat și  micșorări de prețuri la gaz pentru consumatorii de rând, aceasta fiind mai degrabă rezolvarea unei probleme juridice. Totuși, Victor Parlicov susține că, în contextul în care s-ar mări numărul de furnizori, prețul ar putea fi modificat.

Jurnalistul economic, Ion Preașcă, susține că regimul  backhaul deschide accesul mai liber la sistemul nostru gazifer pentru traderii locali, iar acest lucru ar putea influența parțial prețul:

Da. Moldovatransgaz a calculat, încă doi ani în urmă, că efectul tarifar ar fi de 130 de lei la mia de metri cubi. În contextul actual, când au crescut atât de mult prețurile, parcă nu este esențial. La momentul acela, era un impact destul de mare, undeva 2-3 procente din tarif”, a precizat Ion Preașcă.

Despre faptul că tarifele ar putea să scadă a sugerat și secretarul de stat de la Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, în contextul în care va fi majorat volumul de gaze naturale tranzit prin sistemul național de transport. Acesta a mai scris pe pagina sa de Facebook că, în situația actuală, când fluxurile de gaze naturale, prin sistemul național de transport al gazelor, nu mai sunt unidirecționale, dar în ambele direcții, atât dinspre Est spre Vest, cât și dinspre Vest spre Est, serviciul de transport al gazelor în regim backhaul reprezintă soluția tehnică pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze către consumatori. 

În această dimineață, vicepremierul, Andrei Spînu, a anunțat că Guvernul a aprobat reglementările necesare pentru transportul de gaze în regim backhaul. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, odată cu aprobarea acestor reglementări, se vor crea noi posibilități de transport de gaze spre țara noastră, dar și spre Ucraina, inclusiv prin conducta trans-balcanică. Backhaul este tranzacția cu gaze naturale, care implică nominalizarea și alocarea livrărilor de gaze naturale în direcția opusă fluxului fizic principal de gaze naturale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău