Victor Parlicov: Republica Moldova este dispusă să plătească puțin peste 1% din datoria către Gazprom / VIDEO
-
13 Septembrie 2023 08:42
Republica Moldova este dispusă să achite puțin peste 1% din datoria către Gazprom, în pofida pretențiilor financiare ale companiei ruse. Autoritățile de la Chișinău recunosc doar 8,6 milioane de dolari din factura totală de 709 milioane de dolari calculată de furnizorul rus de gaze a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov.
De asemenea, acesta a susținut că Republica Moldova ar putea solicita Gazprom despăgubiri pentru neonorarea contractului pe care l-a avut încheiat cu Moldovagaz, ca urmare a sistării unilaterale a livrărilor.
Pe de altă parte, el a vorbit despre rolul important pe care România ar putea să îl joace în privatizarea rețelelor și operatorilor de energie din Republica Moldova și a făcut referire și la stocurile de gaze cu rol strategic pe care țara sa le face în depozitele din România.
Totodată, el a făcut referire în interviu și la obligațiile pe care Guvernul de la Chișinău le are față de populația din Transnistria în cee ce privește asigurarea energiei.
AGERPRES: Președintele Maia Sandu a anunțat recent că începând din această lună rețelele de gaze din Republica Moldova vor fi operate de Transgaz, compania românească. În ce condiții s-a produs acest transfer de administrare?
Victor Parlicov: În primul rând, este vorba despre un proces care a demarat încă din 2012 și atunci ne-am asumat ca țară, Republica Moldova, în cadrul tratatului Comunității Energetice, să implementăm această separare, unbundling, până acum fiind blocați și de Gazprom, în mare parte. Practic, ei erau cei care au sabotat procesul. Nu se găseau soluții. Anul trecut s-a modificat legea, inclusiv pentru a da o soluție, chiar dacă Gazprom încearcă să se opună. Anul acesta, în septembrie, procesul trebuia finalizat. Ceea ce mă bucură foarte mult este că am reușit să finalizăm acest proces. Bun, nu e finalizat încă de iure, dar cea mai mare parte, cel mai esențial lucru deja s-a produs și s-a produs prin acordul benevol al ambelor părți - exista riscul, exista posibilitatea, ca părțile să nu ajungă la un acord și această preluare a operării sistemului de transport din Republica Moldova să se întâmple printr-o decizie a reglementatorului - printr-o decizie, spunem bazată pe lege aici, adică printr-o decizie impusă de fapt administrativ de către statul Republica Moldova.
Continuarea citiți aici.