Victor Parlicov participă la Conferința ONU pentru schimbările climatice

  • 05 Decembrie 2023 09:15
Victor Parlicov participă la Conferința ONU pentru schimbările climatice

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, participă în perioada 5-7 decembrie, la conferința anuală ONU privind schimbările climatice, care se desfășoară în acest an la Dubai, Emiratele Arabe Unite. La conferință participă delegați aproape 200 de țări, lideri politici, din business, finanțe și societatea civilă, pentru a avansa în angajamentul comun pentru acțiuni climatice mai ambițioase și urgente, ca răspuns la primul bilanț global al Acordului de la Paris. , arată un comunicat al Ministerului Energiei.

Pe marginea conferinței, ministrul Energiei va avea întrevederi bilaterale cu directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, directorul general al Agenției internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), Francesco La Camera, Ambasadoarea Canadei pentru schimbări climatice, Catherine Stewart, directorul general al International Solar Alliance, dar și reprezentanți ai businessului internațional din domeniul energiei regenerabile. 

În Republica Moldova, sectorul energetic este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, fiind responsabil de cca 68% din totalul acestora, iar intensitatea emisiilor de gaze cu efect de seră rămâne în Moldova una dintre cele mai înalte din țările Europei Centrale și de Est - 0,91 kg CO2/ 2015 USD (per dolar american la paritatea anului 2015). Situația este cauzată de eficiența energetică scăzută în special în sectorul clădiri, care au o performanță energetică joasă, ceea ce duce la pierderi și costuri mari. 

Astfel, creșterea eficienței energetice a sectorului clădiri este una dintre prioritățile Ministerului Energiei, urmând a fi instituit un fond de eficiență energetică în clădirile rezidențiale și publice, investiții care vor duce atât la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cât și a facturilor cu energia a consumatorilor, dar va aduce și un impuls economic prin crearea locurilor de muncă, impozite și alte instrumente de transmitere a impactului economic. 

Amintim că Republica Moldova s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până la zero net către anul 2050, în linie cu obiectivele Uniunii Europene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău