Victor Parlicov, la Simpozionul Român al Energiei: Nu voi obosi să mulțumesc României și poporului român pentru sprijinul imens acordat R. Moldova

  • 11 Septembrie 2023 13:25
Victor Parlicov, la Simpozionul Român al Energiei: Nu voi obosi să mulțumesc României și poporului român pentru sprijinul imens acordat R. Moldova

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, participă luni și marți (11-12 septembrie) la Simpozionul Român al Energiei, SIREN, aflat la a doua ediție în organizarea Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, la care participă oficialități din executivul și legislativul României, companii și practicieni din România și Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Energiei a mulțumit României pentru sprijinul financiar și politic pe parcursul anilor și în special în timpul crizei energetice din ultimii ani, printre care eforturile de echilibrare a sistemului de gaze, atunci când Federația Rusă a limitat livrările pentru Republica Moldova, livrările de energie electrică din anul 2022, donațiile de păcură și altele.

Nu voi obosi să mulțumesc României și poporului român pentru sprijinul imens acordat Republicii Moldova, inclusiv în timpul acestei crize energetice din ultimii ani, pe care o discutăm astăzi. În acest context, relațiile noastre bilaterale, atât pe infrastructură, cât și comerciale, s-au intensificat atât de mult, încât recent am decis să reanimăm și Grupul de lucru interministerial pe domeniul energiei pentru a coordona activitățile multiple”, a declarat Victor Parlicov.

Ministrul Energiei a relatat despre finalizarea procedurii de unbundling sau separare a transportului de distribuția și furnizarea gazelor naturale prin acordul semnat benevol de subsidiarele Transgaz și Gazprom, pentru operarea sistemului de transport a gazelor din Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană de către Vestmoldtransgaz, se arată în comunicatul Ministerului Energiei postat pe pagina de Facebook.

Pe partea de energie electrică sunt întărite conexiunile cu România prin construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, care ocolește centrala electrică moldovenească din regiunea transnistreană, au fost alocate deja resursele din partea Republicii Moldova pentru linia Bălți-Suceava și se pregătește studiul de fezabilitate pentru construcția liniei electrice Strășeni-Iași, a menționat ministrul.

Victor Parlicov a subliniat că la Chișinău deja este activă Bursa Română de Mărfuri, iar recent a fost luată decizia de a se extinde în Republica Moldova și de către OPCOM, bursa de energie, care ar urma să efectueze primele tranzacții în 2024.

Ministrul a relatat și despre reformele în domeniul energetic desfășurate, printre care și intenția de a privatiza rețelele electrice de distribuție și furnizare din nordul republicii, pentru care, de asemenea, există interes din partea României, crearea Fondului de eficiență energetică și în sectorul public, dar și electrificarea transportului și digitalizarea sectorului, toate cu scopul final de a ajunge la dezvoltare fără emisii de gaze cu efect de seră către anul 2050.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău