Victor Parlicov, la Iargara: Faptul că investitorii privați lansează parcuri fotovoltaice în Republica Moldova ne arată că piața de regenerabile este una atractivă

  • 05 Martie 11:41
Victor Parlicov, la Iargara: Faptul că investitorii privați lansează parcuri fotovoltaice în Republica Moldova ne arată că piața de regenerabile este una atractivă

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a vizitat recent un parc fotovoltaic cu capacitatea de un MW, construit de compania Navitas Energy, parte a Grupului Premier Energy, în Iargara, raionul Leova. Parcul fotovoltaic a fost dat în exploatare la sfârșitul lunii septembrie 2023. Amplasat pe o suprafață de două hectare, acesta are 2002 panouri bifaciale și poate genera 1,4 mil. kWh de energie electrică pe an.

Potrivit lui Mihai Gîdei, administratorul Navitas Energy SRL, energia electrică este livrată clienților persoane juridice în piața liberă. De asemenea, compania s-a specializat în furnizarea energiei electrice clienților juridici, exportul și importul energiei electrice produse din sursele regenerabile de energie din țară, tranzitul energiei electrice între țările învecinate România și Ucraina, transmite un comunicat al Ministerului Energiei.

Ministrul Energiei a apreciat inițiativa investitorului, care demonstrează atractivitatea pieței de energie din Republica Moldova, chiar fără garanții de preț din partea statului. „Faptul că investitorii privați lansează parcuri fotovoltaice și vând energie în piața liberă denotă că piața funcționează și este una atractivă, chiar fără a miza pe mecanismele de sprijin din partea statului”, a spus Victor Parlicov.

Amintim că în Moldova sunt aplicate trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă – facturare netă (fosta contorizare netă) pentru consum propriu la gospodăriile casnice și persoane juridice, tarif fix – centrale de până la un MW și preț fix, alocat prin licitații pentru instalarea capacităților mari, ambele cu garanții de preț de 15 ani. Licitațiile pentru construcția în total a 165 MW eoliene și fotovoltaice vor fi lansate în luna mai a.c.

Navitas are instalate capacități de generare a energiei regenerabile de 20 MW. 0,98 MW sunt amplasate pe acoperișurile a 17 posturi de distribuție centrale din municipiul Chișinău, două parcuri fotovoltaice au fost lansate în decembrie 2023 la Tvardița, cu o capacitate de 2 MW, ce vor livra în rețea cca 2,8 milioane kWh pe an. De asemenea, la începutul anului 2024 au fost puse în exploatare parcurile fotovoltaice Budești 1 și Budești 2 din mun. Chișinău cu o capacitate de 3 MW fiecare. Parcurile au fost amplasate pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne și se întind pe o suprafață totală de 7,4 hectare.
Energia produsă de centralele care dețin statut eligibil este comercializată către Furnizorul Central Energocom SA, iar de celelalte centrale - atât pe piața internă, pentru consumul clienților Navitas Energy SRL, cât și pentru export, pe piețele din România și Ucraina.
De asemenea, Mihai Gîdei a informat că Navitas Energy prestează și servicii de prognoză pentru cca 90 de producători de energie regenerabilă, dar și servicii de echilibrare. Astfel, aceasta a preluat responsabilitățile pentru echilibrare de la mai mulți producători de energie electrică din surse regenerabile, dar și de la întreprinderile reglementate RED NORD SA, ÎCS Premier Energy Distribution SA și ÎCS Premier Energy SRL.

După intrarea în vigoare a Regulilor pieței energiei electrice, la 1 iunie 2022, producătorii de energie regenerabilă sunt obligați să prognozeze cantitatea de energie ce urmează a fi produsă în perioada următoare și să achite pentru deficitul sau supraproducția de energie. Aceste devieri trebuie acoperite de către operatorul sistemului de transport pentru a asigura echilibrul între producere, import, export și consum de energie electrică, menținând și frecvența în limitele de stabilitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:4,12 m/s
Tue
22
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Arhivă Radio Chișinău