Victor Parlicov: Gestionarii blocurilor, împreună cu locatarii, vor stabili repartizarea costurilor pentru energia consumată în locurile de uz comun

  • 30 Iunie 2023 11:36
Victor Parlicov: Gestionarii blocurilor, împreună cu locatarii, vor stabili repartizarea costurilor pentru energia consumată în locurile de uz comun

Gestionarii blocurilor împreună cu locatarii acestora vor stabili împreună cum repartizează costurile pentru energia consumată în locurile de uz comun. Modificările vizează apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de termoficare și au fost prezentate astăzi de ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-o conferință de presă, transmite MOLDPRES.

Oficialul a specificat că în anul 2011 s-a decis că cei care s-au debranșat de la sistemul centralizat de termoficare să contribuie la încălzirea locurilor de uz comun și s-a stabilit un procent mediu pentru locatari. Totodată, în 2022 Curtea Constituțională a constatat că prevederea este neconstituțională și că nu este corect să fie un procent de plată echivalent pentru toți locatarii și că este nevoie de o metodologie de repartizare mai echitabilă.

„Astfel, a fost introdusă posibilitatea ca gestionarul fondului locativ să facă o derogare de la formulă și s-au făcut modificări la anumite elemente de calcul. Respectiv, este posibil ca gestionarul împreună cu locatarii să decidă cum vor fi repartizate costurile pentru căldură în locurile de uz comun. În cazul în care aceștia nu vor ajunge la o decizie comună, va fi aplicată formula aprobată”, a afirmat Victor Parlicov.

În noua metodologie au fost ajustate tarifele incluse pentru subsoluri și etajele tehnice. Totodată, prin hotărâre de Guvern se va solicita ca operatorii de energie electrică, termică și gaze naturale să facă schimb de date privind consumul din locuințe.

Documentele urmează a fi supuse consultărilor publice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău