Victor Parlicov: Datorită sincronizării sistemului energetic cu rețeaua europeană, Rusia și regiunea transnistreană și-au pierdut instrumentele de șantaj

  • 25 Martie 09:41
Victor Parlicov: Datorită sincronizării sistemului energetic cu rețeaua europeană, Rusia și regiunea transnistreană și-au pierdut instrumentele de șantaj

Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a declarat într-un interviu acordat portalului Deutche Welle că Republica Moldova a putut primi energie din partea României, stat membru al UE, printr-o conexiune care era disponibilă din punct de vedere tehnic, dar care nu era funcțională, transmite Radio Chișinău.

„Înainte eram dependenți de infrastructura critică din regiunea transnistreană. Din cele șapte linii electrice care ne leagă de Ucraina, doar una nu trece prin regiunea transnistreană. Datorită deciziei de la Bruxelles, Republica Moldova a putut primi acum energie din partea României, stat membru al UE, printr-o conexiune care era disponibilă din punct de vedere tehnic, dar nu era funcțională până atunci. Datorită sincronizării, Rusia și regiunea transnistrieană au pierdut instrumentele de șantaj”, a afirmat Parlicov în interviu.

De asemenea, ministrul Energiei  a evidențiat achizițiile de gaze ale Republicii Moldova de pe piața europeană în 2023 și a respins necesitatea negocierilor cu Rusia.

„Accentul nostru ar trebui să fie pus pe îmbunătățirea eficienței energetice, nu pe negocieri cu Putin”, a subliniat Parlicov, care a menționat sprijinul UE pentru programele de eficiență energetică din Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău