Victor Parlicov: „Estimăm că anul acesta vom avea peste 10% de energie electrică din surse regenerabile”

  • 02 August 12:48
Victor Parlicov: „Estimăm că anul acesta vom avea peste 10% de energie electrică din surse regenerabile”

Volumul de energie electrică din surse regenerabile se estimează că va depăși în acest an 10%, în contextul în care Republica Moldova și-a asumat să atingă o țintă de până la 30% până în anul 2030. Potrivit ministrului energiei, Victor Parlicov, progresele sunt remarcabile în ultimii ani, pornind de la faptul că în 2021 cota de energie electrică din surse regenerabile era de doar 3%. Statul nu vrea să se oprească la cele atinse, ci dimpotrivă, să accelereze, transmite IPN.

Din punct de vedere al capacităților instalate, avem în Moldova deja 348 MW de energie regenerabilă. Avem circa 130 MW instalați de consumatori, prin ambele mecanisme – contorizare netă, facturare netă. De asta beneficiază circa 6 mii de consumatori, dintre care circa 4,5 mii consumatori casnici și 1,5 mii consumatori non-casnici. Avem încă peste 150 de MW de energie regenerabilă prin mecanismul de tarif fix, majoritatea solare”, a precizat Victor Parlicov într-o conferință de presă.

Autoritățile sunt în proces de inițiere a licitațiilor pentru capacitățile mari pentru cele 60 MW energie fotovoltaică și sub 5 MW – eoliană.

Respectiv, deja pentru sistemul din Republica Moldova capacitățile instalate de energie regenerabilă sunt cumva impresionante și asta include doar capacitățile instalate prin mecanismele de sprijin acordate de lege și de stat. Suplimentar la asta, în piață liberă mai avem peste 100 MW de energie regenerabilă – în primul rând vorbim despre turbinele eoliene la mâna a doua, care nu fac parte și nu beneficiază de nici un mecanism de sprijin din partea statului. Au fost niște investiții făcute pe risc propriu de către investitori”, a precizat  ministrul energiei.

În cadrul conferinței s-a mai menționat că producătorii de energie verde din Republica Moldova vor beneficia de o serie de facilități pentru instalarea și utilizarea surselor de energie regenerabilă. Un proiect de modificare a legii privind promovarea surselor de energie regenerabilă a fost aprobat săptămâna aceasta de Parlament în lectură finală.

Este vorba de facilitarea funcționării comunităților energetice locale, prin faptul că energia electrică produsă într-un anumit loc va putea fi consumată de membrii comunității în mai multe locuri de consum. Inclusiv agricultorii își vor putea instala panouri și alimenta multiple utilaje situate în locuri diferite: frigidere, pompe de irigare, birouri etc. Totodată, vor beneficia de aceste modificări și autoritățile publice locale, care pot instala panouri fotovoltaice și alimenta multiple clădiri publice: grădiniță, școală, punct medical, primărie etc. De asemenea, din comunități energetice vor putea face parte asociații de coproprietari în condominiu, Grupuri de Acțiune Locală, Asociații de Dezvoltare Intercomunitară.

Prevederile obligă furnizorii serviciului universal să încheie contracte cu comunitățile energetice și să procure excesul de energie electrică produsă. Profitul eventual obținut va putea fi utilizat de comunitățile energetice doar pentru dezvoltare, fără a putea plăti dividende. Totodată, la propunerea Ministerului Energiei inclusă în politica fiscală pentru anul 2025, aceste venituri ale prosumatorilor sau ale comunităților energetice nu vor fi impozitate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău