Victor Parlicov: „Deocamdată nu avem premise ca tariful la gazele naturale să fie micșorat”

  • 16 Octombrie 2023 19:13
Victor Parlicov: „Deocamdată nu avem premise ca tariful la gazele naturale să fie micșorat”

Deocamdată nu avem premise ca tariful la gazele naturale să fie micșorat. Totuși, pe parcursul acestui sezon de încălzire prețul va fi unul stabil, indiferent de situația de pe piața internațională, a declarat la Radio Moldova ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În același timp, oficialul a precizat că Republica Moldova are în stocuri peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale, rezerve care ar urma să fie suficiente până în luna februarie, scrie sursa citată.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a asigurat consumatorii că în acest sezon rece vom avea gaze naturale. De asemenea, oficialul a precizat că tariful la gazele naturale va fi unul stabil, fără a numi însă un preț exact.

„Ultimele 2 săptămâni pe bursele internaționale este un fel de panică inclusiv în legătură cu războiul din Israel și Palestina, dar și din cauză că nu este un moment foarte benefic, foarte propice pentru a face stocuri de gaze. Deci Energocom va livra gaze naturale cu aproximativ 600 de dolari. Noi suntem siguri că acest preț se va putea menține pe toată iarna, iar tarifele, chiar dacă nu vor putea scădea semnificativ, vor rămâne stabile indiferent de ce se va întâmpla la bursele internaționale”, a declarat Victor Parlicov.

În sezonul rece precedent consumatorii din dreapta Nistrului au utilizat aproximativ 450 de milioane de metri cubi de gaze.

Precizăm că, Republica Moldova a început să cumpere în avans gaze naturale și să le stocheze în depozitele din România și Ucraina, după ce în octombrie anul trecut Rusia a redus volumul livrărilor către țara noastră. Tariful pentru consumatorii casnici este în prezent de 18 lei și 6 bani per metru cub, cu TVA inclus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău