Victor Juc: Rusia a tratat mereu R. Moldova ca un segment al intereselor sale geopolitice. Printre interesele noastre naționale ar trebui să fie și integrarea euroatlantică

  • 19 Octombrie 2023 15:39
Victor Juc: Rusia a tratat mereu R. Moldova ca un segment al intereselor sale geopolitice. Printre interesele noastre naționale ar trebui să fie și integrarea euroatlantică

Pe lângă aderarea la Uniunea Europeană, printre interesele naționale stipulate în Strategia securității naționale ar trebui să se regăsească și integrarea euroatlantică, consideră directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, Victor Juc. În cadrul emisiunii Dosar Transnistrean la Radio Chișinău, el comentat proiectul noii strategii de securitate naționale, care stipulează că cele mai mari pericole la adresa R. Moldova sunt Federația Rusă și corupția endemică, transmite Radio Chișinău.

Federația Rusă a tratat mereu R. Moldova ca un segment al intereselor sale geopolitice, a subliniat Victor Juc:      

Federația Rusă nu a plecat din Rep. Moldova în perioada independenței acesteia și nu vorbim numai despre malul stâng al Nistrului - unde staționează trupe militare în mod ilegal. Sunt enumerate acele pericole pe care le prezintă Federația Rusă în raport cu Rep. Moldova și de fapt, Rep. Moldova se raliază la documentele de politici elaborate de mai multe structuri internaționale, în special Convenția de la Madrid a Alianței Tratatului Nord-Atlantic unde este stipulat expres că Federația Rusă reprezintă principalul pericol la adresa securității la nivel global, inclusiv la nivel european”, a spus Victor Juc.

În opinia directorului Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, pe lângă integrarea europeană, printre interesele naționale stipulate în strategia securității naționale ar trebui să se regăsească și integrarea euroatlantică:    

Un interes național al Rep. Moldova ar fi și integrarea euroatlantică, dar aici în strategia de securitate, cooperarea cu Alianța Tratatului Nord-Atlantic este mai puțin pusă pe tapet, probabil din anumite considerente de ordin politic. Dar eu cred că legiuitorul ar trebui să fie mult mai tranșant și mult mai explicit, pentru că este absolut necesară o apropiere, nu atât militară, cât mai ales o apropiere non-militară de Alianța Tratatului Nord-Atlantic”, a punctat Victor Juc.

Amintim că, săptămâna trecută, șefa statului Maia Sandu a prezentat proiectul noii strategii de securitate a Republicii Moldova care definește pericolele în adresa securității naționale și direcțiile de acțiune ale autorităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău