Victor Ciobanu: Socialiștii, care pretind și la o majoritate în Găgăuzia, ar fi foarte interesați să recâștige Bălțiul

  • 28 Septembrie 2021 14:23
Victor Ciobanu: Socialiștii, care pretind și la o majoritate în Găgăuzia, ar fi foarte interesați să recâștige Bălțiul

Un sondaj de opinie prezentat astăzi relevă că majoritatea locuitorilor municipiului Bălți l-ar dori din nou în funcția de primar al localității pe Renato Usatîi, care a demisionat recent din această funcție. Experții susțin că scrutinul local din Bălți din 21 noiembrie este în primul rând important pentru socialiști, pentru a a-și fortifica forțele după înfrângerile de la ultimele scrutine, dar și pentru formațiunea Partidul Nostru, pentru a-și menține electoratul din nordul Republicii Moldova. 

Aproape 2/3 din bălțeni ar vota din nou pentru Renato Usatîi, dacă acesta va candida la alegerile locale noi din 21 noiembrie, potrivit unui sondaj prezentat de compania IMAS. În cazul în care acesta nu va candida, cei mai mulți respondenți au declarat că l-ar vota pe actualul primar interimar Nicolai Grigorișin, membru al echipei lui Renato Usatîi. Candidații anunțați de Blocul comuniștilor și socialiștilor și Partidul Acțiune și Solidaritate – Alexandr Nesterovschi și, respectiv, Boris Malcoci ar acumula câte 5-7% fiecare. 

Analistul politic Victor Ciobanu este de părere că partidul lui Renato Usatîi ar trebui să vină cu propriul candidat, pentru a-și menține influența regională. În același timp, el menționează că scrutinul de la Bălți este foarte important și pentru socialiști care ar putea, astfel să-și mențină electoratul în unele regiuni după înfrângerile de la cele două scrutine din ultimul an. În opinia lui Victor Ciobanu, PAS are puține șanse să învingă la Bălți.

„Bălți, tradițional, până la victoria spectaculoasă a lui Usatîi, a fost tot timpul în zona preferințelor de stânga. Socialiștii, care pretind și la o majoritate în Găgăuzia, ar fi foarte interesați să recâștige Bălțiul. Asta le-ar permite să revină în aceste regiuni. Pentru ei ar fi o bună oportunitate de revenire după campania dezastruoasă pentru prezidențiale și cea parlamentară”, a afirmat analistul.

Amintim că Renato Usatîi a demisionat din funcția de primar la începutul lunii septembrie, fiind deranjat de scorul slab pe care l-a obținut la Bălți la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, când s-a clasat pe locul trei. Renato Usatîi a mai anunțat atunci că și alți primari, dar și consilieri locali ai formațiunii sale vor demisiona și că intenționează să creeze un alt partid.

Renato Usatîi a fost ales primar al municipiului Bălți în 2015, dar a demisionat în 2018, motivând că ar fi fost persecutat de fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc. În 2019 el a candidat și a obținut un nou mandat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău