Victor Chironda: Demiterea mea a urmărit preluarea controlului pe procesul de autorizare

  • 12 Noiembrie 2021 12:35
Victor Chironda: Demiterea mea a urmărit preluarea controlului pe procesul de autorizare

Fostul viceprimar al capitalei, Victor Chironda, susține că are loc o tergiversare a examinării acțiunii depuse pe cazul demiterii sale, pe care o consideră ilegală. În opinia sa, instanța conștientizează că demiterea a avut loc cu încălcarea dreptului muncii și ezită să emită o hotărâre în acest sens. Fostul viceprimar consideră că se urmărește tragerea de timp și prelungirea maximă a procesului, iar înlăturarea sa din funcție urmărește un singur lucru – controlul asupra procesului de autorizare în construcții.

Într-o conferință de presă la IPN, Victor Chironda a declarat că nu a venit din stradă în funcția de viceprimar, ci a fost propus de primarul Ion Ceban. „Eu am fost unicul din cei patru viceprimari care a fost confirmat în funcție cu voturile majorității consilierilor, având suportul, atât al fracțiunii PSRM, cât și al fracțiunilor Platforma DA și PAS, dar și alți consilieri”, a notat fostul viceprimar.

În opinia sa, haosul construcțiilor ilegale putea fi oprit doar prin reorganizarea Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, dar și prin curățarea acestei structuri de oameni corupți. Dar arhitectul-șef de atunci s-a opus cu vehemență schimbărilor propuse. „Acest lucru a fost susținut tacit și de primarul Ion Ceban, care nu a reacționat la demersurile și rapoartele mele în care l-am informat despre blocarea procesului de reorganizare și riscurile de corupție în procesul de emitere a actelor permisive”, susține Victor Chironda. Potrivit lui, pentru a păstra mai multe scheme ilegale, dar și pentru că a refuzat să semneze multiple acte permisive întocmite cu încălcări, inclusiv în cazul Hotelului Național, a fost demis din funcția de viceprimar. 

„De asemenea, am fost demis din funcția de viceprimar anume din cauza dezvăluirilor privind încălcările admise de funcționarii din Primărie, iar acești funcționari continuă să activeze, nefiind supuși măcar unei anchete de serviciu pe problemele semnalate. Prin urmare, putem să concluzionăm că demiterea și tergiversarea procesului meu au avut drept scop preluarea controlului asupra procesului de autorizare în construcții și eliminarea mea din acest proces, așa cum nu eram de acord să autorizez aceste lucruri ilegale”, afirmă Victor Chironda.

Fostul viceprimar a făcut apel către președintele țării, președintele Parlamentului, prim-ministrul, ministrul justiției și către procurorul general să se autosesizeze și să nu admită „continuarea abuzului sistemului corupt asupra sa și a locuitorilor orașului Chișinău”. El s-a arătat convins că, în scurt timp, declarațiile sale vor fi confirmate și de alte persoane, inclusiv de agenții economici, care sunt impuși să construiască și facă amenajări de parcuri și scuaruri în schimbul promisiunilor că vor primi autorizații de construcție. În opinia sa, este grav că, de ani de zile, știind cu toții gravitatea problemei construcțiilor ilegale în Chișinău și abuzurile admise, nu este măcar o persoană care să fi fost pedepsită pentru încălcările admise.

De asemenea, Victor Chironda spune că și în instanța de judecată lucrurile bat pasul pe loc, unde a contestat hotărârea prin care a fost demis. El și-a exprimat speranța că instanța va purcede la examinarea dosarului care este pe rol și va emite o decizie cât mai curând posibil.

Menționăm că reprezentanții Primăriei Chișinău, vizați în declarațiile lui Victor Chironda, nu au reacționat, deocamdată la aceste acuzații. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău