Victor Chirilă | Vizita președintelui Consiliului European la Chișinău este o reconfirmare a sprijinului Bruxelles-ului pentru agenda de reforme a președintei Maia Sandu

  • 01 Martie 2021 16:49
Victor Chirilă | Vizita președintelui Consiliului  European la Chișinău este o reconfirmare a sprijinului Bruxelles-ului pentru agenda de reforme a președintei Maia Sandu

Vizita președintelui Consiliului European la Chișinău, Charles Michel, este o reconfirmare a sprijinului Bruxelles-ului pentru agenda de reforme a președintei Maia Sandu, este de părere directorul executiv al Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă. Mesajul transmis de înaltul oficial a fost că Uniunea Europeană apreciază deschiderea către reforme din partea Republicii Moldova, dar este în așteptarea unui guvern credibil la Chișinău, a subliniat expertul, într-un interviu pentru Radio Chișinău, acordat Cristinei Popușoi.

Domnule Victor Chirilă, ce semnificație are vizita președintelui Consiliului European, Charles Michel la Chișinău?

De fapt, domnul Michel a venit să reitereze cele spuse la Bruxelles, când doamna Sandu a efectuat prima sa vizită în calitate de președinte în capitala europeană. Adică Charles Michel a reiterat sprijinul total al UE pentru agenda de reforme a Maiei Sandu, de construire a unui stat de drept eficient, cu instituții funcționale, unde se respectă democrația și unde cetățenii își decid liber soarta, dar nu politicienii corupți implicați în diferite acțiuni care subminează statul de drept.


Ce alte mesaje pe lângă cel de sprijin al UE pentru Chișinău a mai transmis președintele Consiliului European, Charles Michel?

Charles Michel a spus ceea ce a spus anterior și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. A fost un mesaj coordonat. Acest mesaj e foarte clar: UE apreciază deschiderea din partea Republicii Moldova, anume după alegerile din noiembrie, este fără îndoială o fereastră de oportunitate, dar ea poate fi ratată dacă la Chișinău nu există o guvernare, un Guvern credibil. UE e în așteptarea unui guvern credibil la Chișinău, or din păcate criza politică nu este de bun augur. Cu regret, clasa politică de la Chișinău nu înțelege miza acestei situații.


Cum s-ar putea răsfrânge această vizită asupra politicii interne din Republica Moldova?

E greu de prezis ce se va întâmpla în urma acestor declarații. Cu siguranță declarațiile făcute de Charles Michel sunt adresate societății în general, dar sunt și mesaje adresate pentru partidele politice pro-europene din Parlament, care nu toate susțin în ultimul timp ideea unor alegeri parlamentare anticipate ca soluție pentru a depăși criza actuală. Cred că mesajul se adresează în special partidelor pro-europene, partide care și-au legat viitorul de o agendă ambițioasă de reforme. Să sperăm că acest mesaj a fost auzit și acestea vor avea un răspuns comun și se vor ridica la miza zilei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău