Victor Chirilă | Victoria lui Zelenski sau înfrângerea ucrainenilor (Ziarul Național)

  • 01 Mai 2019 09:56
Victor Chirilă | Victoria lui Zelenski sau înfrângerea ucrainenilor (Ziarul Național)

„Victoria lui Volodymir Zelensko la alegerile prezidențiale din Ucraina i-a entuziasmat pe mulți în R. Moldova. Minoritățile filoruse, inclusiv etnia ucraineană, se bucură de înfrângerea lui Poroshenko, văzut de ei ca fiind un proeuropean, proamerican și pronato(ist). Dodon, socialiștii și electoratul lor prorus, pentru care Crimeea e pământ rusesc, se bucură de plecarea antirusului Poroshenko și speră că venirea lui Zelenski va readuce Ucraina la matca lumii ruse. Unii politicieni proeuropeni văd în victoria lui Zelensky o lovitură de grație dată corupției și oligarhiei și speră ca moldovenii vor prelua exemplul ucrainenilor”, scrie președintele Asociației de Politică Externă (APE), Victor Chirilă, în Ziarul Național. 

În același timp, expertul consideră că, de fapt, victoria lui Zelenski este, nici mai mult nici mai puțin, o iluzie optică, care distorsionează realitatea văzută de ucraineni și partenerii lor, iar acest lucru ar putea să coste mult, nu doar Ucraina, dar și vecinii ei.

„Doar orbii și naivii refuză să vadă și să înțeleagă că Rusia lui Putin nu se va mulțumi doar cu Crimeea, Donbas și Lugansk; că aceasta în prezent se pregătește economic, militar, cibernetic, energetic pentru a da lovitura de grație Ucrainei, Rusia doar aștepta momentul geopolitic potrivit pentru a o lovi prin surprindere. Alegerea unui șef de stat neexperimentat și cu o autonomie decizională limitată este un cadou mult așteptat pentru Putin. Marele perdant al recentelor alegeri prezidențiale de la Kiev nu este Poroshenko, ci înșiși ucrainenii care au ratat, în ultimii cinci ani, șansa unică de-a scoate definitiv țara lor din matricea post-sovietică. Cu regret, la 21 aprilie, după cinci ani de reforme, a învins nu democratia, ci oligrahii ucraineni și clanurile lor, care și-au luat revanșa pentru 2014. Ei și nicidecum poporul ucrainean și-au luat țara înapoi, iar viitoarele alegeri parlamentare vor legitima pentru mulți ani înainte această nouă stare de fapt”, afirmă președintele APE. 

De asemenea, în opinia lui Victor Chirilă, „democrația” ucraineană, pe care Zelenski și unii politicieni moldoveni o consideră un exemplu bun de urmat și de alte state post-sovietice, este în continuare parțial liberă și pătrunsă până în măduva oaselor de interesele grupărilor oligarhice.

„De altfel, în Ucraina, ca și în R. Moldova, pluralismul, libertatea presei și libera competiție politică sunt condiționate nu atât de soliditatea infrastructurii democratice care este în continuare fragilă/imatură, cât mai curând de intensitatea competiției politice și economice a clanurilor oligarhice. Cu alte cuvinte, este o democrație iluzorie, controlată, manipulată și instrumentată politic de marii oligarhi unde lui Zelenski e se rezervă funcția de saltimbanc în rang de șef de stat.

Personal, am mari dubii că Zelensky va reuși să depășească rolul rezervat de oligarhi și să se impună ca actor politic independent la Kiev. Pentru a realiza această minune va avea nevoie de crearea propriului clan oligarhic... În trecut, doar Ianukovici a fost pe punctul de a realiza această performanță, fiind ajutat de Moscova... Cu ce s-au ales Ucraina și ucrainenii știm cu toții...”, a conchis expertul în politică externă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău