Victor Chirilă: Guvernele de la Chișinău și București înțeleg că acum există o oportunitate unică
-
11 Februarie 2022 08:52
O ședință care va aduce parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova la un alt nivel. Astfel califică ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, ședința comună a Guvernelor celor două state care are loc astăzi la Chișinău. Potrivit diplomatului, România rămâne cel mai important avocat al Republicii Moldova la Bruxelles, iar apropierea de marea familie europeană poate avea loc cu sprijinul Bucureștiului, prin proiecte concrete de dezvoltare și modernizare a țării, notează IPN.
Ambasadorul Republicii Moldova la București spune că ședința comună a celor două Guverne reprezintă un gest de apropiere și colaborare strategică între cele două state. Potrivit diplomatului, după o perioadă în care fostele guvernări au avut o retorică mai puțin prietenoasă în raport cu România, acum cele două state au o agendă comună.
„O ședință foarte importantă, simbolică, o ședință care va da un impuls cooperării noastre, parteneriatului nostru strategic care este chintesența procesului nostru de integrare europeană, pentru că doar cu România și prin România putem să accelerăm acest proces. Este important să ne aliniem standardelor, principiilor, valorilor Uniunii Europene, dar la fel de important este să ne conectăm cu Uniunea Europeană prin rețele de transport, de energie, prin crearea unei piețe unice cu Uniunea Europeană, iar acest lucru poate fi făcut doar cu ajutorul României”, a spus Victor Chirilă în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.
Grație finanțării nerambursabile, în valoare de 100 de milioane de euro, vor fi puse în aplicare proiecte de infrastructură care vor schimba fața localităților rurale din Republica Moldova, spune Chirilă.
„După 10 ani de discuții, ambele Guverne înțeleg că există o oportunitate unică, pe care o datorăm cetățenilor noștri care au făcut o alegere importantă și în 2020 și în 2021. Știm cu toții istoria ultimilor 10 ani. A fost o perioadă marcată de instabilitate politică, lipsă de coerență a mesajelor de la Chișinău, am avut un stat capturat care a bulversat agenda cu UE și cu România. Iată că acum a apărut această fereastră de oportunitate. Banii vor fi alocați și pentru proiecte strategice, dar și pentru amenajarea satelor noastre, apeducte și alte lucruri esențiale pentru a crește nivelul de trai în localitățile rurale. Vor fi alocați bani și pentru proiecte culturale”, a mai spus ambasadorul Republicii Moldova în România.
Guvernul Republicii Moldova și cel al României vor semna astăzi Acordul de asistență financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, acordul privind construcția podului peste Prut dintre localitatea Ungheni (Republica Moldova) și Ungheni (România), acordul privind reabilitarea podului de frontieră Giurgiulești-Galați, dar și acordul privind reducerea tarifelor de roaming.