Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București: Neutralitatea nu ne poate apăra de rachete

  • 18 Noiembrie 2022 11:49
Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București: Neutralitatea nu ne poate apăra de rachete

"Neutralitatea nu ne poate apăra de rachete. Războiul ne-a arătat că trebuie să acordăm mai multă atenție consolidării securității și securitatea trebuie privită într-un sens mai larg, nu doar prin prisma armatei", a declarat ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, într-un interviu acordat Euronews.

Potrivit diplomatului, armata a fost unul dintre domeniile neglijate în Republica Moldova, investițiile în domeniul militar lipsind.

„Pregătirea armatei nu este cea mai bună, iar acum, în timp de criză, se depun eforturi pentru a pregăti armata și pentru a o dota cu cele mai bune echipamente moderne, de apărare", a declarat victor Chirilă în interviu.

Ambasadorul a mai menționat că până la debutul conflictului din Ucraina, Republica Moldova cred că avea cel mai mic procent de finanțare dedicat armatei din Europa, aproximativ 0.4% din PIB.

„În 2022, bugetul Armatei s-a mărit de două ori, cu 18%. În același timp, beneficiem de asistența UE, prin Instrumentul european pentru pace (IEP). Ni s-au oferit 40 de milioane de euro pentru apărare"”, a precizat Victor Chirilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău