Victor Chirilă: UE va face exact cât Republica Moldova poate să realizeze

  • 07 Decembrie 2015 13:07
Victor Chirilă: UE va face exact cât Republica Moldova poate să realizeze

Stabilizarea situației în Estul Europei și lupta împotriva teroriștilor, asumarea unei mai mari responsabilități din partea statelor din vecinătatea Uniunii Europene în implementarea reformelor, și o mai profundă cooperare în domeniul securității cu aceste țări, - sunt câteva dintre caracteristicile generale ale  Politicii de Vecinătate a Uniunii Europene…

Stabilizarea situației în Estul Europei și lupta împotriva teroriștilor, asumarea unei mai mari responsabilități din partea statelor din vecinătatea Uniunii Europene în implementarea reformelor, și o mai profundă cooperare în domeniul securității cu aceste țări, - sunt câteva dintre caracteristicile generale ale  Politicii de Vecinătate a Uniunii Europene revizuite, adoptate recent de către autoritățile de la Bruxelles.

În opinia Directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, noul document este în primul rând un semnal dat statelor din Parteneriatul Estic, că de acum înainte Uniunea Europeană nu va face mai mult decât sunt dispuși să realizeze, însăși partenerii săi.

”Acest lucru înseamnă că Uniunea Europeană ar putea avea o abordare flexibilă față de Republica Moldova, în sensul că va face exact cât Republica Moldova poate să realizeze. De aceea, dacă cu adevărat dorim să accelerăm procesul de apropiere de UE, și integrare economică, care în cele din urmă, va deschide ușile și pentru integrarea politică, este nevoie de mobilizarea clasei politice pentru a da credibilitatea în ochii societății civile că mai poate face ceva”, a declarat Victor Chirilă.

Revizuirea politicii de vecinătate a Uniunii Europene a fost dictată de mai multe considerente, susține analistul politic Victor Chirilă, printre care criza din Ucraina, soldată cu anexarea Crimeii și agresiunea Rusiei în estul acestui stat, dar și de evoluțiile interne  ale statelor din Parteneriatul Estic care au înregistrat restanțe în implementarea reformelor. Până în 2020 Uniunea Europeană s-a angajat să ofere Republicii Moldova o asistență financiară de 760 milioane de euro, dintre care o treime doar în dezvoltarea sectorului agriculturii și mediului rural. Odată ce Republica Moldova nu va demonstra mai mult angajament în realizarea reformelor, în special în reformarea justiției și lupta cu corupția, Bruxelles-ul ar putea să revizuiască acordarea acestor bani, mai sunt de părere experții Asociației pentru Politică Externă.

Amintim că proiectul noii politici de vecinătate al UE a fost prezentat pe 18 noiembrie în cadrul unei conferințe comune de presă susținute de către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, și comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău