Victor Bînzari, directorul Energocom: Riscurile unor deconectări în masă de la energia electrică sunt în scădere

  • 08 Noiembrie 2022 12:51
Victor Bînzari, directorul Energocom: Riscurile unor deconectări în masă de la energia electrică sunt în scădere

România asigură și astăzi aproape 90 la sută din energia electrică a Rep. Moldova. Necesarul de energie este asigurat prin contractele comerciale  încheiate cu două companii din România, prin achiziții pe piața OPCOM, dar și prin contractul de avarie care acoperă astăzi un deficit de aproape 8 la sută, potrivit autorităților de la Chișinău. În aceste condiții, în care se înregistrează un deficit relativ mic de energie, riscurile unor deconectări în masă sunt în scădere, spun  autoritățile, transmite Radio Chișinău.

România a fost prima țară care a venit în ajutorul Rep. Moldova, la 1 noiembrie, când centrala de la Cuciurgan, din regiunea separatistă transnistreană, care asigura circa două treimi din necesar pentru malul drept al Nistrului, a suspendat livrările. Înainte de aceasta, la mijlocul lunii octombrie, Ucraina care acoperea o treime din necesarul Rep. Moldova, a întrerupt furnizarea electricității invocând bombardarea infrastructurii sale energetice de către armata rusă.

Datorită României, R.Moldova are în prezent energie, a declarat pentru Radio Chișinău Victor Bînzari, directorul ”Energocom”, furnizorul central de energie electrică din Moldova.  

”Cei din România au fost primii care au sărit în ajutor, inclusiv cu contractele prin care ne dau energie la un preț preferențial pentru consumatorii din Rep. Moldova.  90 de euro este un preț foarte jos. La bursă prețurile sunt cu mult mai ridicate. Ne-au ajutat cu tot ce înseamnă înregistrarea, obținerea licențelor, tot ce ține de înregistrarea sucursalei în România. așa am reușit să avem energia necesară pentru Rep. Moldova”, spune Victor Bînzari.

Negocierile privind semnarea unui contract cu un al treilea producător de energie din România sunt în desfășurare, la fel ca și discuțiile cu producători din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia.  Directorul ”Energocom” a spus că în condițiile unui deficit relativ mic de energie electrică, riscurile unor deconectări în evantai sunt reduse. El a precizat că se va apela la deconectări în masă doar atunci când nu se va putea acoperi deficitul de energie prin contractul de avarie.

Rep. Moldova trece în prezent printr-o criza energetică fără precedent. Premierul Natalia Gavrilița a recunoscut în cadrul unui eveniment dedicat investițiilor străine în Rep. Moldova că cele mai pesimiste scenarii luate în calcul de către guvernare, se realizează.

”În noiembrie avem deja cu circa 50% mai puține gaze naturale, și trebuie să recunoaștem ar putea să fie sistată completamente aprovizionare cu gaze naturale. În octombrie avem și aceste provocări noi legate furnizarea energiei electrice pentru că bombardamentele din Ucraina au afectat circa 40% din infrastructura energetică ucraineană. Aceasta înseamnă că trebuie să accesăm energie electrică de pe piețe mai scumpe, că puterea de cumpărare a populației va scădea și va fi o presiune adițională pe cheltuielile publice, pe programele guvernului.” , a spus Natalia Gavrilița.

Amintim că din luna octombrie concernul rus Gazprom a micșorat cu 30 la sută livrările de gaze către Rep. Moldova. Criza energetică s-a agravat la 11 octombrie când în urma bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina, Kievul, care asigura o treime din necesar, a sistat livrările de electricitate către Rep. Moldova. În același timp, și Tiraspolul a redus, începând cu 24 octombrie, livrările de curent către malul drept, după ce Federația Rusă a redus volumele de gaze livrate Rep. Moldova. Unii experți spun că ar fi vorba de un șantaj energetic pus la cale de Rusia și coordonat cu autoritățile de la Tiraspol. 

În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău au impus o serie de măsuri de raționalizare a consumului precum reducerea perioadei iluminatului public sau stingerea iluminatului decorativ și au chemat populația să folosească rațional energia în special în  orele de vârf.

În consecință, consumul de gaze în Rep. Moldova s-a micșorat în octombrie cu 57 la sută în comparație cu aceeași lună a anului trecut, iar la electricitate reducerea e de peste 14%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău