Victimele violenței în familie ar putea primi compensații

  • 29 Aprilie 2016 14:45
Victimele violenței în familie ar putea primi compensații

Victimele violenței în familie ar putea primi compensații din partea statului pentru prejudiciile suferite, potrivit unor modificări adoptate de Guvern.

De asemenea, pentru protejarea victimelor, pe lângă ordonanța de protecție dată prin hotărâre judecătorească, polițiștii de sector vor putea impune un ordin de restricție de urgență care va înlătura agresorul din locuință pe un termen de 10 zile.

Ordinul de restricție de urgență este o măsură despre care apărătorii drepturilor omului vorbesc de mai multă vreme că ar fi necesar pentru o intervenție mai rapidă în cazurile de violență domestică. Polițiștii îl vor putea impune fără să fie necesară o decizie a judecății, pentru ca victima să poată fi protejată imediat după raportarea cazului de violență, explică Lilia Potîng, expert al Asociației Promo-LEX.

„Polițistul va avea un formular de evaluare a riscurilor. Dacă este necesar, imediat va emite acest ordin, îi va aduce la cunoștință agresorului, menționându-i că pentru un timp de 10 zile este obligat să părăsească domiciliul. Victima are posibilitatea să acumuleze probele necesare și să se adreseze către instanța de judecată”, a constatat Lilia Potîng.

O măsură de apărare a victimelor violenței în familie ce poate fi deja aplicată este ordonanța de protecție, emisă de o instanță judecătorească pe un termen de până la 90 de zile, perioadă în care agresorul nu are voie să se apropie de victimă și locuința acesteia. Acolo unde au fost efectuate mai puține instruiri, această măsură nu funcționează, pentru că nu toți oamenii legii știu cum să o aplice, a menționat avocata Natalia Moloșag.

„Avem teritorii unde se întâmpină o rigiditate din partea organelor, care se acoperă cu justificări de genul că ei nu se implică în anumite familii, pentru că există riscul să fie apreciată ca o ingerință în viața privată a omului sau violare de domiciliu”, a declarat Natalia Moloșag.

Potrivi modificărilor adoptate de Guvern, victimele violenței domestice vor putea primi o compensație financiară din partea statului pentru prejudiciul cauzat de către agresori. Aceasta va fi o plată unică, dar deocamdată nu a fost stabilit modul de calculare. Totodată, a fost inclusă o nouă contravenție – ”actele de persecuție”, care se referă la  persecutarea în mod repetat a unei persoane. O altă schimbare este că și abuzurile din partea foștilor soți sau concubini, care locuiesc separat, vor fi catalogate drept violență domestică, iar la depunerea cererii de eliberare a ordonanței de protecție nu va mai trebui achitată taxa de stat. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie votate de Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău