Victimele represiunilor politice din perioada sovietică nu mai pot circula gratuit cu transportul public

  • 31 Ianuarie 2020 10:39
Victimele represiunilor politice din perioada sovietică nu mai pot circula gratuit cu transportul public

Victimele represiunilor politice din perioada sovietică nu mai pot circula gratuit cu transportul public. Această categorie de persoane nu s-ar mai regăsi în anexele bugetului municipiului Chișinau pentru 2020. Despre acest lucru a anunțat consiliera municipală a Partidului Liberal, Veronica Herța.

„Începând cu 2020 persoanele care au fost supuse represiunilor în baza deciziilor NKVD-ului și KGB-ului, cei care au fost închiși în lagărele de concentrare sovietice, exilați sau trimiși la muncă silnică în condiții neomenești nu mai au dreptul de a călători gratis în transportul public.
Această batjocură la adresa unor oameni bătrâni, săraci și necăjiți de soartă are loc datorită votării bugetului pe 2020”.

Contactat de Ziarul de Gardă, secretarul general al Consiliului Municipal Chișinău, Adrian Talmaci, a declarat că potrivit legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice nr. 1225 din 8 decembrie 1992, nu este prevăzut dreptul la călătorii gratuite pentru aceste categorii de persoane.

Potrivit lui Talmaci, în hotărîrea Curții de Conturi nr. 11 din 11 aprilie 2018 este o recomandare precum Primăria mun. Chișinău urmează să revadă facilitățile acordate referitor la transport public.

„În principiu, din datele care dispunem noi, toate victemele represiunilor politice au la ziua de azi au vârsta mai mare de 63- 64 de ani. Acest lucru înseamnă că persoanele respective beneficiază de pensii pentru limita de vârstă. Respectiv în această situație când ei beneficiază de pensii, aceștia automat au parte și de compensarea călătoriilor cu transportul public. Deci, ei au dreptul să obțină un abonament pentru călătorii gratuite sau dacă nu au nevoie de acest abonament ei primesc de la Primărie 70 de lei lunar”, a susținut Talmaci.

Totodată, secretarul general al Consiliului Municipal Chișinău, a mai susținut că la 30 ianuarie a fost adoptat un proiect de decizie care propune ca victimele represiunilor politice să se regăsească în lista persoanelor care beneficiază de călătorii gratuite în transportul urban.

Actualmente, potrivit datelor statistice a Casei Naționale de Asigurări Sociale, la data de 1 decembrie 2019, în sistemul public de asigurări sociale se aflau la evidență 7343 persoane din rândul victimelor reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău