Victimele regimului stalinist din gropile comune ale NKVD, comemorate într-o Rugăciune a Memoriei (AUDIO)

  • 03 Noiembrie 2021 16:03
0%
00:00:00
00:00:00

Deja de câțiva ani, la 30 octombrie, pe 6 iulie și în alte zile, Asociația Frăția Ortodoxă "Paisie Velicicovschi", se adună la Piatra comemorative instalată pe locul gropilor comune din curtea fostului NKVD, la intrarea în parcul Valea Morilor din Chișinău.

Mihai Popescu, reprezentantul Asociației "Paisie Velicicovschi", povestește într-un interviu pentru Radio Chișinău că această acțiune se desfășoară din anul 2017, în preajma gropilor unde au aruncate cadavrele a zeci de victime executate de regimul bolșevic în 1940. „Această inițiativă a început în anul 2017, când am aflat de locul fostului comisariat bolșevic, ce se afla într-o clădire de la intrarea in parcul Valea Morilor. Acolo au fost executate zeci de victime, din Chișinău și din alte localități, care au fost ulterior îngropate într-o groapă comună".

Mihai Popescu a mai menționat că aceasta nu este o acțiune politică, fiind pomenite victime de diferite naționalități și categorii sociale - foști militari în armata țaristă, membri ai partidelor politice romane, preoți, studenți, intelectuali: "Numele persoanelor care au fost omorâte mișelește și aruncate în aceste gropi comune, găsite apoi de Armata Română în 1941 și reînhumate, au fost descoperite în Arhivă Națională de către  Mihai Tașcă, Igor Cașu și alți  istorici. Doar câțiva dintre ei -  Serghei Gherman, ofițer în armata lui Denikin. Leonid  Anghelescu, român moldovean, ofițer al poliției romane, Vladimir Nedzelschi, profesor de engleză, publicist și mulți alții. Această mașinărie totalitară nu făcea diferență că-i savant, om de cultură, student, muncitor - cei care aveau păreri diferite, erau executați, exterminați", a menționat reprezentantul Asociației.

Mihai Popescu a menționat că împreună cu alți membri ai Asociației Frăția Ortodoxă "Paisie Velicicovschi", care întrunește tineri, oameni de cultură, antreprenori, etc. comemorează aceste victime, deoarece în timpul sovietic exista frica de a vorbi despre acele evenimente și ele au rămas în mare parte necunoscute: „Mulți dintre noi nici astăzi  nu-și cunosc rudele, care au avut de  pătimit în perioada comunistă, deoarece nu există familie în care cineva să nu fi pătimit din cauza represiunilor comuniste.  Facem o rugăciune comună pentru ei, dar și pentru iertarea păcatelor acelor, cu concursul cărora s-au săvârșit crimele, deoarece urmașii au datoria de a se ruga și a-i pomeni pe înaintașii lor, de orice parte a baricadelor ar fi fost. Chiar daca nu au contribuit direct, unii, prin tăcere, sau aprobare tacită, s-au  făcut părtași crimelor, deci avem datoria de a ne ruga pentru toți. Astfel sperăm să ne debarasăm de moștenirea trecutului și să ne schimbăm la nivelul mentalității, a faptelor și a inimii", a mai menționat Mihai Popescu.

Puteți audia un interviu cu reprezentantul Asociației Frăția Ortodoxă "Paisie Velicicovschi", Mihai Popescu, în fișierul AUDIO anexat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău