Victimele infracțiunilor din România vor putea solicita vouchere în limita a cinci salarii de bază

  • 08 Iunie 18:58
Victimele infracțiunilor din România vor putea solicita vouchere în limita a cinci salarii de bază

Victimele infracțiunilor din România vor putea solicita un avans din compensația financiară sub formă de vouchere, pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute pe țară, relatează Agerpres.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi a Guvernului. Voucherele vor fi acordate într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii, informează Executivul.

Prin hotărârea de guvern au fost aprobate metodologia de emitere, distribuire și decontare a voucherelor, precum și criteriile de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare.

„De asemenea, se operaționalizează prevederile Legii nr. 230/2022 de consolidare a Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), prin care a fost instituit Mecanismul național de susținere a prevenirii criminalității, un fond care reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal”, se arată în comunicatul Guvernului.

Totodată, se înființează Unitatea pentru Protecția Victimelor, în vederea îndeplinirii atribuțiilor privind aplicarea metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor, privind stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare. Înființarea acestei unități nu va avea impact financiar, realizându-se cu încadrarea în numărul de posturi deja existent și finanțat.

Fondurile necesare pentru acordarea voucherelor pentru victimele infracțiunilor vor fi asigurate de la bugetul Ministerului Justiției.

„Introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente și materiale sanitare, precum și materiale de igienă și de uz personal”, precizează Guvernul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Arhivă Radio Chișinău