Victimele foametei organizate din Ucraina și Basarabia, comemorate la Chișinău

  • 06 Noiembrie 2019 16:05
Victimele foametei organizate din Ucraina și Basarabia, comemorate la Chișinău

Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) și Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova (CFUM) au organizat astăzi Masa rotundă cu participarea internațională „Holodomor-ului din anii 1932–’33 în Ucraina și foametea organizată în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1946-’47)”.

Obiectivul Mesei rotunde este discuția evenimentelor tragice și readucerea în prim-plan a faptelor terorii prin foamete, induse în mod voit de statul sovietic, și care a adus la moartea de milioane de oameni. ”Scopul acestui eveniment este de a informa societatea, în special tinerii, despre Holodomorul, precum și despre rezultatele cercetărilor științifice, care confirmă că nimicirea ucrainenilor etnici a fost gândită, planificată și executată de către regimul stalinist. Considerăm că suntem datori să vorbim despre tragedia poporului nostru în memoria milioanelor ucraineni, exterminați prin foametea”, a declarat Volodymyr Boiechko, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Moldova. 

La rândul său, Mihai Cernencu, Doctor în științe istorice, conferențiar universitar, Șef catedra Relații internaționale, politologie și istorie, ULIM a afirmat că discutarea problemelor de importanță istorică, precum Holodomorul din Ucraina, foametea organizata din 1946-47 din RSSM  și altele sunt binevenite ca lecții de istorie care trebuie învățate de către tinerele generații, pentru că fără cunoașterea trecutului nu putem construi prezentul.  
”Nici până astăzi nu se știe exact citi oameni au murit în urma foametei organizate în Ucraina și Moldova sovietică. Adevărul despre numărul de victime nu va fi cunoscut niciodată întrucât datele statistice oficiale nu există. Fostul președinte al SUA, Barack Obama, a ținut un discurs în 2016, în care a menționat că Holodomor a fost „una din cele mai îngrozitoare tragedii făcute de mâna omului din istoria modernă”. Important este să nu uităm despre crimele regimului sovietic”, susține membra CFUM, Veronica Arpintin
 
La eveniment au participat reprezentanții mediului academic din Moldova și Ucraina, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, instituțiilor de stat, jurnaliști și membri ai societății civile.


Foametea ucraineană (1932-1933), cunoscută și ca Holodomor (în limba ucraineană: Голодомор), a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor din istoria modernă, cu un număr de morți estimat la câteva milioane. În timp ce foametea din Ucraina a fost parte a unei foamete care a afectat și alte regiuni ale Uniunii Sovietice, prin Holodomor se înțeleg strict evenimentele care au afectat teritoriile locuite de etnicii ucraineni.

Prima oară când Holodomor a fost recunoscut drept un genocid a fost în 2006 de către Australia, Canada, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și alte state. Un număr de 63 de țări au susținut la ONU introducerea termenului de “Holodomor” în dicționarul politic internațional.

Foametea organizată în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în anii 1946–1947 a fost cauzată de lipsuri alimentare majore. Colectarea forțată a produselor alimentare  de la populația rurală a dus la epuizarea oricărei surse de existență. Numărul oamenilor care au murit de foame și boli între decembrie 1946 și august 1947 în RSSM este variabil, unele surse dau un minim de 115.000 de oameni care au decedat, altele menționează cifra de 216.000, 250.000 și 300.000; la aceștia adăugându-se alți 350.000 de oameni, care au fost afectați de malnutriție, dar care au supraviețuit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău