Victimele deportărilor, comemorate la Chișinău
-
13 Iunie 2012 12:15
Aproximativ 100 de victime ale deportărilor și rudele acestora au comemorat miercuri, 13 iunie, 71 de ani de la primul val de deportări în masă a basarabenilor, organizat de regimul totalitar stalinist.Aceștia, împreună cu autoritățile au depus flori la piatra comeorativă din fața Gării Feroviare, unde urmează să fie construit un monument în memoria victimeleor deportărilor.…
Aproximativ 100 de victime ale deportărilor și rudele acestora au comemorat miercuri, 13 iunie, 71 de ani de la primul val de deportări în masă a basarabenilor, organizat de regimul totalitar stalinist.
Aceștia, împreună cu autoritățile au depus flori la piatra comeorativă din fața Gării Feroviare, unde urmează să fie construit un monument în memoria victimeleor deportărilor. Deportații își amintesc cu groază clipele prin care au trecut acum 71 de ani, majoritatea dintre ei fiind atunci copii.
Primarul general Dorin Chirtoacă a promis că în scurt va fi ridicat monumentul din fața Gării, o lucrare semnată de artistul plastic Iurie Platon.
Deportările au fost unul din principalele elemente ale politicii sovietice de deznaționalizare. Aproximativ 25.000 de persoane au fost deportate în noaptea de 12 spre 13 iunie, acesta fiind doar primul val de deportări din perioada sovietică.
Potrivit istoricilor, au fost duși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovcietice oamenii cei mai înstăriți, dar și cei care erau percepuți ca așa-numite amenințări la adresa URSS.
După valul de deporătri din 1941 au urmat și altele, în special în 1949 și 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.