Victimele catastrofei de la Cernobâl, comemorate la Chișinău

  • 26 Aprilie 2013 13:55
Victimele catastrofei de la Cernobâl, comemorate la Chișinău

La Chișinău au fost comemorate vineri, 26 aprilie, victimele catastrofei de la Cernobâl, în cadrul unor manifestații publice.

Participanții la lichidarea consecințelor uneia dintre cele mai grave explozii nucleare și-au adus aminte despre greutățile cu care s-au confruntat în primăvara anului 1986, dar și despre cele cărora le fac față cu greu și astăzi.

Manifestațiile au început cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, după care a urmat un marș comemorativ până la Memorialul Cernobâlului, de pe strada Trandafirilor. Câțiva dintre participanții la manifestații își amintesc despre faptul că autoritățile sovietice nu le-au spus unde îi duc să muncească și care este pericolul care îi paște.

Bolile grave care îi macină zi de zi, consecințe ale expunerii îndelungate la radiațiile emanate de stația avariată de la Cernobâl, sunt principala problemă a ”cernobâliștilor”.

Președintele Societății Cernobâl, Tudor Căpățână, a subliniat că cei pe care îi reprezintă au nevoie de mai multă susținere din partea statului, mai ales în ceea ce privește asistența medicală și cea  socială.

Peste 3500 de moldoveni au fost antrenați la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobâl, în aprilie 1986. Aproape 2600 dintre aceștia sunt în viață fiind tot mai mult afectați de boli grave.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,03 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău