Viceprim-ministrul pentru Reintegrare comentează solicitarea Tiraspolului de a majora numărul pacificatorilor ruși în zona de securitate la Nistru

  • 17 Februarie 2020 12:52
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare comentează solicitarea Tiraspolului de a majora numărul pacificatorilor ruși în zona de securitate la Nistru

Solicitarea Tiraspolului de a majora numărul pacificatorilor ruși în zona de securitate de la Nistru este o provocare orchestrată de către Federația Rusă, consideră experți de la Chișinău.

În același timp, reprezentanții Biroului de Reintegrare declară că autoritățile Republicii Moldova pledează pentru demilitarizarea treptată a regiunii, inclusiv, a zonei de securitate. O relatare de Aliona Savca pentru Radio România Chișinău.

Într-o declarație adresată Comisiei Unificate de Control, delegația Tiraspolului, a cerut majorarea numărului de pacificatori ruși cu aproape 2 000 și fortificarea posturilor de pacificatori nr.9 de lângă localitatea Vadul lui Vodă cu tehnică blindată și personal militar. Solicitarea este motivată prin faptul că astfel ar putea fi preîntâmpinată o eventuală escaladare a situației în zona de securitate dar și posibile provocări „legate de dorința părții moldovenești de a lichida unele posturi ale trupelor de pace”. 

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat pentru Radio România Chișinău, că orice fel de schimbări în zona de securitate necesită aprobarea Comisiei Unificate de Control și că deciziile se iau prin consens. Delegația Republicii Moldova, nu va da acordul pentru asemenea modificări, a subliniat Alexandru Flenchea.

„Nu vom da acordul pentru că nu este cazul, nu este nevoie. Mai mult, poziția Chișinăului a fost în favoarea demilitarizării treptate a regiunii, inclusiv, a zonei de securitate.”

Toate declarațiile în plan politic din stânga Nistrului sunt orchestrate și lansate cu acceptul Kremlinului, susține deputatul Oazu Nantoi, expert pe problema transnistreană, solicitat de Radio România Chișinău. În opinia lui, pacificatorii ruși sunt un instrument de control al Federației Ruse prin care este blocată comunicarea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și soluționarea conflictului.

„Este vorba despre o provocare. Această provocare vorbește despre impunitatea reprezentanților regimului ilegal, anticonstituțional din stânga Nistrului. Pacificatorii sunt un instrument de control din partea Federației Ruse prin care Federația Rusă împiedică comunicarea între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului și în mare parte conștient blochează soluționarea conflictului, deoarece dacă aceste trupe ar fi dispărut, pacificatorii, așa miraculos, toată lumea și-ar fi dat seama că conflictul nu este intern, ci este artificial înghețat de Federația Rusă cu complicitatea politicienilor corupți de la Chișinău și nu numai, care au transformat așa zisă Transnistrie” într-o sursă de îmbogățire ilicită prin activități economice ilegale.” 

Comisia Unificată de Control este formată din reprezentanți ai Rusiei, Chișinăului și Tiraspolului și coordonează activitatea trupelor de pace din zona de securitate de la Nistru, instalate acolo la încheierea războiului din 1992. În prezent, în zona de securitate se află aproximativ 1 500 de militari din căștile albastre, aproape câte 500 din partea Rusiei, Chișinăului și Tiraspolului.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:0 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău