Dan Perciun: Datele arată că numărul de persoane decedate din cauza tuberculozei este în creștere

  • 24 Martie 2023 14:26
Dan Perciun: Datele arată că numărul de persoane decedate din cauza tuberculozei este în creștere

Programul Național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025 include mai multe obiective prioritare, inclusiv asigurarea accesului la screening sistematic, la diagnostic precoce și la testele de sensibilitate la medicamente. Totuși numărul de bolnavi este în creștere, iar depistarea cazurilor de tuberculoză post mortem este de aproape 12 la sută, conform datelor prezentate astăzi în cadrul audierilor în Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie. Pentru combaterea maladiei, pentru acest an bugetul alocat Programului a fost majorat până la 234 de milioane de lei, scrie Radio Chișinău.

Programul Național de Răspuns la Tuberculoză implementează modelul centrat pe persoană, iar tratamentul este gratuit atât pentru persoanele asigurate cât și cele neasigurate. Totuși, datele arată că numărul de persoane decedate din cauza tuberculozei este în creștere, a spus președintele Comisiei protecției sociale, sănătate și familie, Dan Perciun:

„În anul 2021 față de 2022 am atestat o creștere cu 17,5% a incidenței de tuberculoză. Avem o pondere a formelor distructive în cazurile noi depistate de 41%, avem o creștere considerabilă a incidenței de tuberculoză la copii cu 58%, iar a recidivelor cu 166%. Depistarea  cazurilor de tuberculoză post mortem este de 11,9% din numărul total de cazuri de decese cauzate de tuberculoză, 48,2% din pacienții noi depistați, mor în primul an.”

Actualul Program Național de Răspuns a Tuberculozei (PNRT) se află la a șasea ediție și înregistrează ameliorări față de versiunile anterioare, bugetul planificat pentru anul în curs fiind de circa 234 milioane lei, a declarat coordonatoarea Programului, Valentina Vîlc:

„PNRT acoperă și malul drept, și malul stâng (n.r. al Nistrului), și ele sunt reflectate și în bugetul Programului. Situația este mult mai gravă pe malul stâng. Tuberculoza multidrog-rezistentă este mai mare procentul . Ratele de succes a tratamentului este mai mic, dar acum, în ultimii ani, au fost și acolo unele schimbări în conducere”

În Republica Moldova, tuberculoza reprezintă una dintre problemele prioritare de sănătate publică. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Rep. Moldova se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrog-rezistente din lume.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău