Vicepreședintele Gazprom, despre expirarea contractului privind tranzitarea gazelor rusești prin R.Moldova: „Riscurile pentru Transnistria trebuie să fie eliminate complet”

  • 31 Ianuarie 2019 11:03
Vicepreședintele  Gazprom, despre expirarea contractului privind tranzitarea gazelor rusești prin R.Moldova: „Riscurile pentru Transnistria trebuie să fie eliminate complet”

„Orice decizie privind asigurarea pieței transnistrene cu gaze naturale și organizarea tranzitului acestora, în contextul actualizării unui șir de norme legislative, ar trebui luată ținând cont de interesele transnistrenilor - purtătorii suveranității republicii moldovenești transnistrene”, a declarat liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a primit miercuri o delegație a companiei ruse "Gazprom", condusă de vicepreședintele comitetului de conducere, Valeri Golubev.

Potrivit Infotag, care citează un comunicat al șefului administrației separatiste, Vadim Krasnoselski a menționat „importanța funcționării neîntrerupte a sistemului de transport al gazelor", numind "independența energetică o componentă importantă a statalității, a autosuficienței și independenței țării".

Valeriu Golubev „a împărtășit pe deplin această poziție" și a spus că "trebuie de lucrat serios pentru a îndeplini sarcinile din cadrul juridic cu care se confruntă „Gazprom”.

„Luarea la timp a măsurilor este cerută și de încheierea termenului de acțiune a obligațiilor contractuale. În cazul unor schimbări, riscurile pentru Transnistria trebuie să fie nu pur și simplu minimizate, ci eliminate complet", a spus el.

Menționăm că în 2019 expiră contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” privind tranzitarea gazelor naturale rusești pe teritoriul R. Moldova expiră la 31 decembrie 2019, dată care coincide cu expirarea contractului de tranzit și cu Ucraina. Între timp, Rusia a demarat construcția gazoductului North Stream 2, care va conecta țărmul Rusiei cu Germania prin Marea Balitcă, ocolind tranzitarea Ucrainei. Moscova susține că gazoductul va fi dat în exploatare în acest an. 

După cum a informat anterior INFOTAG, "Moldovagaz" SA și structurile sale de distribuție și furnizare a gazelor naturale se află în proces de reorganizare în conformitate cu reforma instituțională, prevăzută de Acordul de Asociere RM-UE și de cel de-al treilea pachet energetic, precum și de legislația Republicii Moldova. Transnistria face parte formal din cadrul "Moldovagaz" și primește gaze rusești furnizate Republicii Moldova. Însă din 2009 Transnistria nu mai plătește pentru acestea, acumulând datorii de peste 6 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău