Vicepreședintele CE: Certificatul verde de vaccinare ar putea fi finalizat înainte de luna iunie

  • 31 Martie 2021 16:53
Vicepreședintele CE: Certificatul verde de vaccinare ar putea fi finalizat înainte de luna iunie

Potrivit ultimelor declarații făcute de comisarul european Margaritis Schinas, certificatul verde de vaccinare ar putea fi finalizat mai devreme de luna iunie.

„Este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 iunie, începutul verii, 17 mai, dată de la care britanicii au anunțat reluarea mobilității internaționale, și 19 mai, inaugurarea FITUR”, a spus comisarul european la o conferință de presă.

”Ar fi bine să-l avem până atunci pentru a nu pierde vara și pentru inaugurarea FITUR”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, după o întâlnire avută marți în capitala Spaniei cu secretarul general al Organizației Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili, relatează agenția EFE și Agerpres.

Comisia Europeană a propus în urmă cu câteva săptămâni crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Propunerea acestei adeverințe face parte dintr-o comunicare adoptată de Colegiul Comisiei Europene înaintea reuniunii liderilor europeni din 25 martie, prin care Comisia invită statele membre să se pregătească pentru o abordare coordonată a ridicării treptate a restricțiilor determinate de COVID-19 atunci când situația epidemiologică o va permite. 

Adeverința electronică verde, supranumită certificat sau pașaport de vaccinare în timpul dezbaterilor din ultima perioadă, va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

 

 

 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău