Vicepreședintele BERD Alain Pilloux va efectua o vizită în Rep. Moldova

  • 08 Iulie 16:58
Vicepreședintele BERD Alain Pilloux va efectua o vizită în Rep. Moldova

Vicepreședintele BERD, Alain Pilloux, vizitează luni Rep. Moldova cu scopul de a sublinia susținerea oferită de BERD în contextul războiului din Ucrainei, pentru a purta discuții cu liderii de la Chișinău, care se vor concentra pe securitatea alimentară și energetică a țării și modalitățile de asigurare a înaintării statutului de candidat al Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În timpul vizitei sale de trei zile, dl, Pilloux urmează, de asemenea, să meargă la Portul Internațional Liber Giurgiuleni, singurul port fluvial din Moldova. Banca este unicul proprietar al Danube Logistics SRL, operatorul Portului. Volumul mărfurilor care au trecut prin Portul Giurgiulești s-a dublat în 2022, de când Rusia a impus blocada asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, punând în evidență valoarea portului în vederea sporirea securității alimentare și energetice a Republicii Moldova și a regiunii.

Vizita domnului Pilloux vine după semnarea în iunie a unui împrumut acordat de BERD în sumă de 300 milioane de euro pentru susținerea securității energetice a Republicii Moldova.

Aceasta face parte din acele 2 miliarde de euro, oferite prin intermediul Cadrului de reziliență și mijloacelor pentru bunăstare pe care BERD l-a creat în această primăvară în vederea susținerii Ucrainei și țărilor vecine pentru a putea face față provocărilor războiului, care a strămutat milioane de ucraineni. Cadrul variază de la sprijinul pentru restructurare și lichidități de urgență pentru întreprinderi, și sprijin pentru redresarea întreprinderilor mici și mijlocii până la suportul acordat pentru securitatea energetică.

În Republica Moldova, dl, Pilloux, se va întâlni cu Președintele Maia Sandu, Prim-ministrul Natalia Gavriliță, Președintele Parlamentului Igor Grosu, Ministrul Economiei și Guvernatorul BERD Sergiu Gaibu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, parteneri de dezvoltare, clienți de afaceri, precum și colegi de la Portul Internațional Liber Giurgiulești.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
0
Wed
-4
Arhivă Radio Chișinău