Vicepreședintele american, Mike Pence, își amână deplasarea în Orientul Mijlociu

  • 19 Decembrie 2017 08:26
Vicepreședintele american, Mike Pence, își amână deplasarea în Orientul Mijlociu

Vicepreședintele Statelor Unite Mike Pence a decis să-și amâne deplasarea controversată în Orientul Mijlociu, a anunțat luni Casa Albă pe fondul tensiunilor din regiune și unui vot crucial așteptat în Congres, informează AFP.

Deplasarea lui Pence la Cairo și apoi Ierusalim, programată să înceapă marți, a fost amânată până la jumătatea lunii ianuarie pentru a-i permite să fie prezent pentru un vot decisiv în Senat privind reforma fiscală, a indicat un responsabil american.

'Votul asupra reformei fiscale se prezintă foarte bine dar nu vrem să ne asumăm nici cel mai mic risc', a spus el.

Republicanii dispun de o majoritate foarte mică în Senat: 52 de locuri din 100. În caz de egalitate 50-50, vicepreședintele poate da votul crucial.

Senatorul John McCain, care este bolnav, s-a întors în Arizona pentru tratament și a petrece sărbătorile de sfârșit de an, reducând grupul majoritar la 51. Votul ar trebui să aibă loc marți noapte sau miercuri dimineață.

Pence urma mai ales să rostească un discurs în fața Knessetului, parlamentul israelian.

Casa Albă a dat asigurări că această amânare nu are legătură cu violențele și tensiunile diplomatice puternice după decizia unilaterală și controversată a lui Donald Trump de a declara Ierusalimul capitala Israelului.

Anunțată la 6 decembrie, recunoașterea unilaterală a orașului drept capitala Israelului, care pune capăt unor decenii de diplomație americană și internațională, continuă sa provoace manifestații în teritoriile palestiniene și în mai multe țări arabe și musulmane în principal.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a anulat o întâlnire planificată cu Pence, declarând că Statele Unite nu mai au un rol de jucat în procesul de pace israeliano-palestinian. Fatah a chemat la manifestații în și în jurul Ierusalimului miercuri pentru a protesta împotriva vizitei lui Pence.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău