Vicepreședinte nou la Curtea Supremă de Justiție

  • 23 Decembrie 2016 17:31
Vicepreședinte nou la Curtea Supremă de Justiție

Parlamentul a numit-o pe judecătoarea Tatiana Vieru în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție și președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, pentru un mandat de patru ani, transmite IPN.

Tot vineri, 23 decembrie, deputații au numit-o pe judecătoarea Valentina Clevadî în funcția de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, la fel pentru patru ani.

În cadrul examinării proiectelor de hotărâre, deputatul Partidului Liberal, Lilian Carp, a solicitat informații dacă cele două candidate nu sunt vizate în dosare de condamnare la CEDO și dacă pe numele lor nu este inițiată procedură disciplinară.

După o pauză, timp în care Comisia juridică, numiri și imunități s-a întrunit în ședință, președinta comisiei, Raisa Apolschii, a declarat că judecătoarele propuse au pronunțat sentințe în dosare în care ulterior statul a fost condamnat la CEDO, însă acest lucru s-ar fi întâmplat din cauza imperfecțiunii legislației, însă aceste lacune au fost înlăturate. Cât ține de dosare disciplinare, în acest există doar cereri, dar și hotărâri.

Deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu, a solicitat amânarea examinării propunerilor de numire a celor două candidate, invocând necesitarea ca deputații să se informeze suplimentar, dar solicitarea nu a fost susținută.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că PL susține cele două candidaturi, însă activitatea acestora va fi supravegheată „sub microscop”. Deputatul liberal le-a îndemnat pe cele două judecătoare să „nu ierte pe nimeni din sistem, dintre cei care comit ilegalități”.

Hotărârile intră în vigoare la data adoptării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău