Vicepreședinta Kamala Harris va reprezenta SUA la Conferința de la Munchen

  • 09 Februarie 2022 19:39
Vicepreședinta Kamala Harris va reprezenta SUA la Conferința de la Munchen

Vicepreședinta Kamala Harris va reprezenta Statele Unite la Conferința de la Munchen - un eveniment care va constitui un test diplomatic important, o încercare de a descuraja o agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, transmite Reuters miercuri.

Un oficial de rang înalt de la Washington a confirmat că Harris va ține un discurs, va prezenta politica SUA în cadrul mai multor angajamente publice și va afirma sprijinul Americii pentru aliații din NATO, scrie Agerpres.

La conferința considerată un "Davos al apărării" vor participa, în perioada 18-20 februarie, lideri din Germania și din alte țări membre ale Uniunii Europene și ale NATO; în metropola bavareză sunt așteptați circa 35 de șefi de state și guverne. Anul trecut, lucrările s-au desfășurat prin videoconferință, din cauza epidemiei de coronavirus.

Harris nu are pe agendă întâlniri cu reprezentanți ai Rusiei sau ai Chinei.

Contextul conferinței este dominat de confruntarea între Occident și Rusia, legată de Ucraina; Moscova a desfășurat zeci de mii de militari la frontiera ucraineană, dar susține că nu intenționează să lanseze o ofensivă.

Sursa Reuters a declarat că participarea vicepreședintei la conferință are rolul de a "angrena aliații și partenerii" Statelor Unite și de a dezvolta angajamentul intensiv deja existent. Harris va "reafirma angajamentul american față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei".

Președintele rus Vladimir Putin a repetat marți avertismentul că dacă Ucraina va fi primită în NATO, iar apoi va încerca să recucerească peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, țările europene vor fi antrenate automat în război.

Președintele american Joe Biden a amenințat că va impune Rusiei cele mai severe sancțiuni din istorie dacă militarii ruși vor intra în Ucraina.

În acest context, Reuters apreciază că Harris - care pe plan intern a fost criticată pentru modul în care s-a implicat în mai multe probleme controversate - ar putea fi din nou apreciată ca deschizătoare de drumuri. Biden i-a cerut de multe ori să discute direct cu lideri din alte țări și să își creeze propriile relații cu partenerii SUA; conferința de la Munchen va fi pentru ea cel mai important eveniment internațional de până acum.

Vicepreședinta a participat și la întâlnirea de luni, de la Casa Albă, a președintelui cu cancelarul german Olaf Scholz. Oficialul care a discutat cu Reuters a afirmat că Harris "începe să demonstreze, mai clar și public, că este o jucătoare cheie în punerea în practică a politicii noastre externe, pe toate planurile".

Reuters reamintește că Biden a participat de mai multe ori la conferința pentru securitate de la Munchen - ca senator, ca vicepreședinte și chiar și când nu avea nicio funcție oficială. Anul trecut, el s-a adresat participanților printr-un apel video în care a anunțat că diplomația în stilul "America pe primul loc" al predecesorului său, Donald Trump, a luat sfârșit. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău