Vicepremierul pentru reintegrare: Comparativ cu 2019, dialogul Chișinău-Tiraspol s-a dinamizat, dar nu s-a reușit convocarea niciunei runde oficiale a formatului de negocieri 5+2

  • 28 Decembrie 2020 13:59
Vicepremierul pentru reintegrare: Comparativ cu 2019, dialogul Chișinău-Tiraspol s-a dinamizat,  dar nu s-a reușit convocarea niciunei runde oficiale a formatului de negocieri 5+2

Comparativ cu anul 2019, în 2020 dialogul Chișinău-Tiraspol s-a dinamizat. În cadrul grupurilor de lucru sectoriale au avut loc 26 de ședințe. S-a menținut dialogul la nivelul reprezentanților politici, dar nu s-a reușit convocarea niciunei runde oficiale a formatului de negocieri 5+2, a notat vicepremierul pentru reintegrare, Olga Cebotari, într-un briefing de presă online, la care a făcut bilanțul anului care se încheie, transmite IPN.

În procesul de negocieri, pe parcursul anului 2020, au fost semnate patru documente ce asigură continuitatea implementării unor decizii protocolare anterior semnate. „În premieră, la inițiativa mea, am avut, la data de 12 noiembrie, o întrevedere informală cu liderul de la Tiraspol, pentru a discuta și înțelege abordările pe subiectele actuale de pe agenda negocierilor”, a notat Olga Cebotari.

O situație precară în acest an pandemic a vizat instalarea posturilor neautorizate de control și restricțiilor impuse de cei de la Tiraspol în calea liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, a fixat  Olga Cebotari. Restricțiile au fost  introduse din 16 martie, sub pretextul combaterii pandemiei, fiind prelungite până la 1 februarie 2021.

Cât privește noul an, vicepremierul pentru reintegrare a menționat că pentru prima jumătate a anului 2021 rămân prioritare organizarea unei noi reuniuni la nivelul reprezentanților politici, dinamizarea și menținerea activă a interacțiunii în toate grupurile de lucru, crearea condițiilor favorabile pentru vizita în Republica Moldova a observatorilor și mediatorilor formatului 5+2. La fel, rămân prioritare pe agenda Chișinăului menținerea unei dinamici active în toate formatele de negocieri și problema liberei circulații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău