Vicepremierul pentru reintegrare a subliniat îngrijorarea Chișinăului față de situația din regiune și a solicitat Tiraspolului evitarea mesajelor publice capabile să genereze tensiuni artificiale
-
28 Februarie 2022 19:23
În contextul regional complicat, este necesară mobilizarea eforturilor autorităților de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea acordării asistenței necesare refugiaților din Ucraina care tranzitează teritoriul Republicii Moldova sau decid să rămână temporar în localitățile de pe ambele maluri ale Nistrului, cu generarea concomitentă a unei ambianțe de securitate, precizează Biroul politici de reintegrare. Comunicatul de presă a fost emis după dialogul reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului, care a avut loc la sediul Misiunii OSCE din Chișinău. Negociatorii șefi în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană au făcut un schimb de opinii asupra problemelor emergente în contextul evoluțiilor din regiune, transmite IPN.
Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a subliniat îngrijorarea Chișinăului față de situația din regiune și a solicitat evitarea mesajelor publice capabile să genereze tensiuni artificiale. Reprezentantul politic al Chișinăului a readus în vizor problema fermierilor din raionul Dubăsari, insistând pe necesitatea evitării blocării accesului acestora la terenurile agricole situate la est de autostrada Camenca – Tiraspol. De asemenea, Oleg Serebrian a abordat din nou tema sediilor pentru instituțiile de învățământ cu predare în limba română.
Negociatorul principal din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev, s-a referit la dificultățile întâmpinate de unele companii la importul de bunuri în regiune. În replică, partea moldovenească a precizat că procedurile aplicabile în privința acestora sunt echitabile și reies din rigorile legislației în vigoare, urmând a fi parcurse etapele necesare de evaluare și de autorizare a operațiunilor de import-export efectuate.
„Reprezentanții politici au reconfirmat indispensabilitatea menținerii dialogului, inclusiv cu activizarea interacțiunii la nivelul grupurilor de lucru sectoriale”, menționează sursa citată.
„Șeful Misiunii (OSCE în Moldova, Claus Neukirch, n.r.) a subliniat necesitatea unei cooperări intense pentru soluționarea în comun a problemelor stringente și menținerea calmului pe ambele maluri ale râului Nistru”, se menționează într-un comunicat de presă postat pe pagina de pe Facebook a Misiunii.
Din 28 februarie, Ucraina a sistat activitatea punctelor de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene pe segmentul central (transnistrean). Introducerea mărfurilor se efectuează doar prin posturile vamale controlate efectiv de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova, cu respectarea rigorilor stabilite de cadrul normativ în vigoare.