Vicepremierul Nicu Popescu în cadrul Forumului pentru integrare europeană: „Acordul de Asociere este cel mai ambițios acord internațional semnat de R.Moldova”

  • 09 Noiembrie 2021 18:36
Vicepremierul Nicu Popescu în cadrul Forumului pentru integrare europeană: „Acordul de Asociere este cel mai ambițios acord internațional semnat de R.Moldova”

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a participat la cea de-a 8-a ediție a Forumului pentru integrare europeană, eveniment organizat de către Fundația Friedrich Ebert , Asociația pentru Politica Externă și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În cadrul panelului „Relansarea și aprofundarea parteneriatului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană: oportunități, priorități și perspective”, șeful diplomației a  menționat că „Acordul de Asociere este cel mai ambițios acord internațional semnat de Republica Moldova, care ne conferă chiar mai multe obligații de ajustare la standardele UE decât au acum statele candidate din Balcani”.

La aproape 100 de zile de la învestirea Guvernului, oficialul a făcut o trecere în revistă a principalilor pași care se întreprind de către echipa de guvernare în efortul de apropriere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, primul obiectiv fiind de a debloca contactele externe pentru a reconecta Republica Moldova la circuitul internațional.

„Încă din primele zile de activitate, viteza și calitatea dialogului cu Uniunea Europeană au crescut semnificativ. Putem spune că în acest moment am reușit să stabilim contacte directe cu 12 state membre ale Uniunii Europene la nivel de miniștri de externe” – a punctat ministrul Nicu Popescu.

Oficialul a menționat despre eforturile care se depun astfel încât acțiunile de integrare europeană să aducă beneficii concrete cetățenilor Republicii Moldova. Aici pot fi menționate: acordul de securitate socială semnat cu Grecia, recunoașterea permiselor de conducere moldovenești de către Lituania, acordul de recunoaștere a studiilor bilingve semnat cu Franța, precum și liberalizarea prețurilor la roaming, domeniu în care diplomația Republicii Moldova promovează semnarea unui acord, până la sfârșitul acestui an, pentru eliminarea prețurilor la roaming între cele 6 state din cadrul Parteneriatului Estic, și ulterior cu statele membre ale Uniunii Europene.

„Uniunea Europeană ne-a fost întotdeauna alături, și în momentele bune, și în situațiile mai dificile. Apreciem înalt asistența acordată în contextul depășirii efectelor crizei pandemice, inclusiv prin aprobarea Planului de recuperare economică în valoare de 600 de milioane de euro care deja este în curs de implementare. Suntem foarte recunoscători pentru mobilizarea a 127 de milioane de euro în anul 2021 și livrarea a peste 1 milion de doze de vaccinuri cu sprijinul Echipei Europa și, totodată, aducem mulțumiri sincere partenerilor europeni și pentru oferirea unui ajutor nerambursabil de 60 milioane de euro pentru a ne ajuta în depășirea crizei energetice.” – a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Șeful diplomației Republicii Moldova s-a referit și la noile domenii de cooperare cu Uniunea Europeană care vin să completeze Acordul de asociere: digitalizare, mediu ambiant și fortificarea rezilienței. În acest sens, în ultimele 3 luni au avut loc mai multe vizite de nivel înalt, fiind stabilite contacte directe cu 10 comisari europeni și Președinții Comisiei și Consiliului European.

„După o pauză de 2 ani a avut loc reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană în cadrul căruia s-a convenit asupra multor aspecte importante în ceea ce privește relațiile noastre cu UE, și anume: lansarea unui dialog de nivel înalt în domeniul energetic, politic și al securității pentru aprofundarea cooperării în domeniul combaterii amenințărilor hibride, securitatea cibernetică, comunicarea strategică și multe altele; stabilirea unui dialog sistemic cu UE, susținut de cooperarea cu Consiliul Europei, în domeniul reformei Justiției; obținerea deciziei de echivalare a certificatelor digitale COVID; definitivarea noii Agende de Asociere care va ghida cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în următorii 7 ani. De asemenea, am reușit semnarea acordului de asociere la noul program pentru educație și cercetare Orizont Europa.” – a adăugat ministrul Nicu Popescu.

Oficialul a mai punctat despre acțiunile care se întreprind pentru avansarea cooperării în cadrul Parteneriatului Estic, lucru ce va permite Republicii Moldova să exploreze noi perspective și să se apropie mai mult de UE. În context,  urmează ca în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic care se va desfășura în decembrie să fie identificate câteva elemente care vor avea o valoare politică adăugată pentru țara noastră și ne va aduce în continuare mai aproape de UE din punct de vedere politic, economic și sectorial.

Pe finalul intervenției, vicepremierul Nicu Popescu și-a manifestat încrederea că aspirațiile de apropiere de UE sunt profund ancorate în rândul cetățenilor și a instituțiilor, și acest grad a crescut față de acum 10 – 15 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău