Nicu Popescu: Vom lucra împreună cu partenerii noștri europeni pentru a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană / video

  • 12 Decembrie 2023 17:26
Nicu Popescu: Vom lucra împreună cu partenerii noștri europeni pentru a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană / video

Șeful diplomației Nicu Popescu a efectuat o vizită importantă de lucru la Bruxelles, în ajunul Consiliului European din 14-15 decembrie. În cadrul vizitei el au avut întâlniri cu oficiali europeni și cu colegii săi din statele membre ale Uniunii Europene, informează Radio Chișinău.

Această vizită a fost efectuată  în contextul în care Comisia Europeană a recomandat începutul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Decizia finală în acest sens urmează a fi luată la nivelul șefilor de state și guverne ai Uniunii Europene la Consiliul European. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene și-a exprimat speranța că decizia liderilor UE va fi una pozitivă, dar a spus că nu depinde de R. Moldova.

„Evident că speranța noastră la acest Consiliu European este că se va da undă verde negocierilor de aderare la UE, pentru Rep. Moldova, dar în același timp, trebuie să recunoaștem faptul că această decizie nu depinde doar de progresele făcute de Rep. Moldova. La această etapă evaluarea Comisiei Europene este clară. Rep. Moldova a îndeplinit 94% din cele 9 recomandări. Rep. Moldova este țara cu cea mai bună dinamică de ajustare și implementare a acquis-ului comunitar, avem cel mai mare număr de capitole, mai exact, nouă capitole în care am constatat progrese substanțiale în procesul nostru de aderare la UE.

Totuși, într-adevăr, decizia finală privind demararea negocierilor, deseori în UE depinde și de alte subiecte - de discuții legate cu alte state candidate pentru aderarea la UE. Tot la acest Consiliu urmează să aibă loc și discuții privind ajustarea perspectivei financiare multianuale din cadrul UE și într-adevăr aceste subiecte devin conectate între ele.

În orice caz, lucrul de ajustare a țării noastre la rigorile europene continue cu aceeași viteză, sprijinul unanim al statelor membre pentru Rep. Moldova rămâne unanim în continuare și vom lucra împreună cu partenerii noștri europeni, pentru a aduce Rep. Moldova în UE”, a declarat Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,6 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău