Viceministrul Economiei: Anul 2017 va fi unul favorabil pentru atragerea investițiilor străine

  • 05 Martie 2017 11:00
Viceministrul Economiei: Anul 2017 va fi unul favorabil pentru atragerea investițiilor străine

Anul 2017 va fi un an favorabil pentru dezvoltarea exporturilor și atragerea investițiilor străine, a declarat viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.

În cadrul unei conferințe de presă dedicată activităților Ministerului și Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului (MIEPO) în anul 2017, Vitalie Iurcu a menționat că "au fost adoptate amendamente ce simplifică procedura de raportare financiară pentru agenții economici, se lucrează la reducerea nivelului de birocrație, reducerea numărului de funcționari, ceea ce va duce la îmbunătățirea mediului de afaceri și va face ca Moldova să devină mai atractivă pentru investitorii străini".

"Un loc aparte în anul 2017 îl va ocupa industrializarea Republicii Moldova, ne vom concentra pe dezvoltarea parcurilor industriale și a zonelor economice libere (ZEL). În anul 2016, datorită acestora în Republica Moldova au fost atrase investiții străine în valoare de peste 80 mil. euro, s-au creat 3.000 de locuri de muncă. Veniturile la bugetul de stat s-au ridicat la 220 milioane de lei. Noi am reușit să colaborăm cu așa mari companii internaționale, cum ar fi "Draexlmaier" (Germania), "Sumitomo" (Japonia), "Coroplast" (SUA)", a menționat viceministrul.

Potrivit lui, în anul curent se planifică atragerea suplimentară în zonele economice libere a circa 100 de milioane de euro investiții noi, vor fi create 3000 de locuri de muncă suplimentare.

Cantitatea produselor fabricate în ZEL va crește și va depăși valoare de 4,5 miliarde de lei. Dezvoltarea zonelor economice libere, de asemenea, implică și soluționarea problemelor privind lipsa cadrelor calificate. Astfel, spre exempu, în subzona "Strășeni" va fi lansat un program de învățământ profesional dual în inginerie, atunci când tânărul specialist va avea posibilitatea să combine procesul de muncă și de instruire.

Directorul MIEPO, Vitalie Zaharia, a comunicat că, datorită activității în comun în anul 2016, peste 350 de companii autohtone au obținut acces la piețele externe, au fost încheiate 1350 de contracte cu agenții economici străini. S-a reușit realizarea a cinci programe mari cu actori internaționali importanți.

"Pentru atragerea investițiilor străine în Moldova, vor fi organizate 20 de expoziții internaționale, la fiecare dintre acestea vor fi prezenți 5-10 antreprenori străini. La acestea și-au manifestat deja interesul să participe companii din țări precum Germania, Cehia, Marea Britanie, Turcia. În anul 2017 vor fi efectuate 30 de vizite oficiale ale potențialilor investitori. De asemenea, în vederea promovării exporturilor, MIEPO va publica un catalog de proiecte de investiționale", a spus el.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău