Viceministrul de Externe Lilian Darii a reafirmat, la Bruxelles, importanța deschiderii Biroului NATO la Chișinău

  • 10 Martie 2017 16:39
Viceministrul de Externe Lilian Darii a reafirmat, la Bruxelles, importanța deschiderii Biroului NATO la Chișinău

Viceministrul afacerilor externe și integrării europene Lilian Darii a purtat la Bruxelles, în zilele de 9 și 10 martie, consultări politice cu reprezentanții Alianței Nord-Atlantice (NATO), ai Uniunii Europene, precum și ai Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Belgiei.

În cadrul unei reuniuni speciale a Comitetului Reprezentanților Permanenți adjuncți pe lângă NATO, Lilian Darii a prezentat un raport cu privire la progresele înregistrate în implementarea Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru perioada 2014-2016 și a relatat despre domeniile prioritare de cooperare în cadrul aceluiași plan pentru perioada 2017-2019. Oficialul moldovean a mulțumit statelor membre ale NATO pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în procesul de reformare a sectorului de securitate și apărare, inclusiv prin finanțarea programelor de instruire a experților naționali și consolidare a capacităților instituționale, precum și a proiectelor în domeniul securității ecologice și combaterii amenințărilor cibernetice.

Viceministrul Darii a avut, de asemenea, întrevederi cu adjuncții Secretarului General al NATO pentru afaceri politice și politica de securitate, Ambasadorul Alejandro Alvargonzález și, respectiv, pentru diplomația publică, Ambasadorul Tacan Ildem, în cadrul cărora a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea priorităților Republicii Moldova în raporturile cu NATO. A fost menționată îndeosebi importanța deschiderii la Chișinău, în viitorul apropiat, a Oficiului de Legătură al Alianței care va contribui efectiv la facilitarea dialogului cu Republica Moldova, inclusiv pentru implementarea proiectelor în cadrul Programului Știință pentru Pace și Securitate, promovarea  diplomației publice cu privire la rolul NATO și avantajele cooperării Republicii Moldova cu NATO etc. Oficialii NATO au confirmat sprijinul Alianței pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum și respectul pentru neutralitatea țării.

În cadrul discuțiilor purtate cu Directorul Departamentului Politici de Planificare și Management al Crizelor din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, Ambasadorul Gabor Iklody, a fost efectuată o trecere în revistă a evoluțiilor recente în promovarea dialogului Republica Moldova - Uniunea Europeană în domeniul politicii externe și de securitate, în particular, vizând participarea Republicii Moldova la operațiunile UE de pacificare și gestionare a crizelor.

În cadrul întâlnirii viceministrului Darii cu Directorul pentru afaceri multilaterale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Belgiei, Michel Goffin, au fost examinate o serie de chestiuni actuale de pe agenda relațiilor  moldo – belgiene în contextul marcării în acest an a aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Regatul Belgiei. Cei doi oficiali au reiterat interesul reciproc în extinderea și aprofundarea cooperării între cele două țări în domeniul comercial-economic și cel cultural-umanitar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău