Vicecancelarul austriac susține aderarea României la Schengen și se opune cancelarului și ministrului de interne

  • 25 Noiembrie 10:42
Vicecancelarul austriac susține aderarea României la Schengen și se opune cancelarului și ministrului de interne

Vicecancelarul austriac Werner Kogler a declarat vineri că susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după declarațiile făcute anterior de cancelarul Nehammer și ministrul de interne Gerhard Karner care au dat de înțeles că Austria se opune aderării. „ „Austria susține în continuare oficial Croația, precum și România și Bulgaria aderarea la spațiul Schengen”, a declarat Kogler, potrivit cotidianului austriac Kurier, transmite digi24.ro.

Verzii nu susțin vetoul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Vicecancelarul și liderul Verzilor, Werner Kogler, a subliniat acest lucru, având în vedere amenințările cu veto din partea ministrului de Interne Gerhard Karner și a cancelarului Karl Nehammer (ambii membri ai ÖVP).  Kogler i-a transmis ministrului de Interne că partenerul mai mic de coaliție nu îi susține linia, a continuat vicecancelarul. „Însă, trebuie spus și că, dacă există o frontieră Schengen, trebuie să existe și controale acolo”, a recunoscut acesta.

Critica deschisă a lui Karner la adresa spațiului Schengen având în vedere presiunea migratorie ridicată asupra Austriei și amenințarea sa cu un veto împotriva aderării la Schengen a României, Bulgariei și Croației, au stârnit reacții în ultimele zile.

Ulterior, cancelarul Nehammer a schimbat tonul la adresa Croației: „Vom sprijini Croația către spațiul Schengen și, în același timp, vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și ale României”, a declarat Nehammer miercuri la Zagreb. Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a mers la Viena pentru a discuta personal cu Karner despre aderarea României la Schengen, iar omologul său bulgar, Ivan Demerdschiev, l-a sunat pe ministrul austriac.  Coaliția guvernamentală din Austria e formată din două partide: OVP (dreapta) – condus de cancelarul Karl Nehammer, și Verzii (ecologist) – condus de Werner Kogler.

Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Schengen una dintre prioritățile sale principale și dorește ca aceasta să fie votată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie. Prelungirea necesită unanimitate între statele membre Schengen. Spațiul Schengen include toate țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului, precum și a patru țări din afara UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
1
Sat
2
Sun
2
Mon
0
Tue
-1
Arhivă Radio Chișinău