Viața unui prahovean diagnosticat cu botulism a fost salvată datorită medicamentelor trimise din R.Moldova

  • 24 Aprilie 12:00
Viața unui prahovean diagnosticat cu botulism a fost salvată datorită medicamentelor trimise din R.Moldova

Caz alarmant în localitatea Urlați, județul Prahova. Un bărbat se află în stare gravă la spital, după ce a fost confirmat cu botulism, o boală extrem de periculoasă. Se pare că bărbatul ar fi consumat pește la conservă. Pentru salvarea acestuia, medicii spitalului județean Ploiești au cerut sprijin unui spital de boli infecțioase din Chișinău, transmite Observator News.

Pacientul în vârstă de 51 ani a ajuns de urgență la spitalul orășenesc cu simptome de diaree și vărsături. În primă fază, medicii i-au acordat un tratament simptomatic, însă ulterior starea lui s-a agravat. "În urmatoarele zile au apărut simptomele neurologice, respectiv nu mai putea să ridice pleoapele și nu mai putea să înghită", explică Andrei Ilinca, directorul medical al SJU Ploiești, pentru Observator.

Suspiciune de botulism, suspiciune care s-a si confirmat. "Botulismul este o intoxicație alimentară, practic omul ingeră toxina secretată de bacilul botulinic. Este foarte periculoasă, poate să cauzeze chiar deces și se manifestă prin paralizii progresive. Singurul tratament este administrare de ser antibotulinic", spune medicul Dan Decebal.

 

Infecția cu botulism poate duce și la deces

Și cum tratamentul împotriva botulismului nu a fost identificat încă în România, salvarea bărbatului a venit din Republica Moldova. "Am fost ajutați de spitalul de boli infecțioase din Chișinău. Starea este ameliorata deoarece a beneficiat de două doze de antitoxină botulinică, iar în cursul zilei de astăzi așteptăm cea de-a treia doză", a declarat Andrei Ilinca, directorul medical al SJU Ploiești.

Deoarece nu se cunosc informații cu privire la termenul de valabilitate al conservelor consumate de bărbat, autoritățile nu au putut emite o alertă alimentară. Chiar și așa, Direcția de Sănătate Publică Prahova au început să facă verificări. "A fost efectuat control din punct de vedere igienico-sanitar pentru întreaga marfă depozitată, de natură conserve de pește", a transmis Alice Conea, directorul DPS Prahova. 

Cele mai multe dintre cazurile de botulism sunt provocate de alimente, iar infecția poate duce chiar la deces. În urmă cu doi ani, un bărbat din Slatina a murit după ce a mâncat carne de porc. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău