O expoziție de tapiserie și batic a fost vernisată la Chișinău

  • 06 Decembrie 2019 20:00
O expoziție de tapiserie și batic a fost vernisată la Chișinău

La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost vernisată vineri, 6 decembrie expoziția personală de tapiserie și batic cu genericul „Kalpasthana - Drumul vieții. Momente fascinante” a artistului plastic Alexandra Ciuhrai, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde circa 20 de lucrări, realizate de autoare în ultimii ani.

În debutul manifestării, directorul adjunct al instituției, Aliona Tostogan a menționat că lucrările sunt prezentate în diverse tehnici: tapiserie goblen, batic, tablouri în tehnică mixtă. ”Lucrările Alexandrei Ciuhrai au o semnificație filosofică profundă, sunt pătrunse de ceva mistic, dar, în același timp, și de eleganță și simplitate, acestea fiind influențate de experiența de meditație și de șlefuire a liniilor corpului prin dansuri și hatha-yoga”, a precizat Aliona Tostogan.

La rândul său, Alexandra Ciuhrai a afirmat că tapiseria și baticul sunt unele din multiplele pasiuni ale personalității sale neordinare. Alexandra este și psihoterapeut, membru al Asociației psihologilor din Republica Moldova PsihologiPROF, fondatoarea Yoga Center AMRITA, iogaterapeut și osteopat, specialist, expert al astrologiei indiene DJIIOTIȘ.

Potrivit organizatorilor, firul vieții Alexandrei Ciuhrai este caracterizat de melodia miraculoasă a frumuseții. Din tinerețe, ocupându-se cu dansul (în 2009 a devenit Miss Moldova Bellydance), aflându-se în lumea minunată a sunetelor, a mișcărilor grațioase și expresive, ea a redat și în lucrările sale, în tapiserie, aceleași mișcări, forme și culori, încântând publicul.

Alexandra Ciuhrai s-a născut la 25 septembrie 1976 în or. Chișinău. A absolvit Școala de Arte “A. Șciusev”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea “Arta plastică decorativă”. Lucrările sale pline de energie și expresivitate, sunt pătrunse de adânci sensuri filosofice, de cunoștințe despre soartă și drumul vieții. Fiecare lucrare este remarcată de o anumită etapă sau întorsătură a destinului. Lucrările Alexandrei Ciuhrai se regăsesc în colecții private din țară și de peste hotare.

În aceeași zi, la Biblioteca Națională a fost vernisată expoziția personală de fotografie ”Portretul dragostei” a artistului fotograf Olga Ternavskaia. Autoarea profesează în stilul fotografiei de portret. Activează în domeniul artei fotografice de mai bine de 8 ani, inclusiv având și activitate pedagogică. Potrivit Svetlanei Miron, șefa secției "Colecție de Artă și Hărți" a instituției, obiectivul Olgăi este să creeze portrete armonioase, pline de sentimente care să fie interesante din punct de vedere artistic pentru spectator, precum și să ocupe un loc special în arhivele de familie ale modelelor sale.

Ambele expoziții vor fi deschise până la 2 februarie.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
12
Tue
13
Wed
13

Curs oficial BNM 07 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 0.1198
USD 17.8399 0.0625
RON 4.3609 0.0243
UAH 0.6431 0.0018
RUB 0.2391 0.0012
Arhivă Radio Chișinău