Veteranii sunt chemați, de Ziua Memoriei, să participe la un protest

  • 27 Februarie 2020 11:50
Veteranii sunt chemați, de Ziua Memoriei, să participe la un protest

Consiliul Național al Veteranilor de Război, constituit la 8 februarie, invită cetățenii și veteranii să participe luni, 2 martie, începând cu ora 09.00, la un protest în contextul Zilei Memoriei, în Piața Marii Adunări Naționale. În cadrul acțiunii aceștia vor cere autorităților să instituie Ziua recunoștinței veteranilor de război, care să fie marcată tot pe 2 martie.

Nicolae Gîrbu, membru al Consiliului, a spus într-o conferință de presă la IPN că, „analizând situația social-economică și politică din țară, veteranii de război, care și-au jertfit sănătatea pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, își exprimă îngrijorarea și convingerea că statul este capturat de interese private”. Membrii Consiliului califică nesoluționarea de către guvernare a revendicărilor veteranilor, înaintate la 8 februarie, drept „acte antiumane și degradante ale guvernărilor față de apărătorii statului și a concetățenilor”.

Andrei Eremia, membru al Consiliului, s-a adresat veteranilor care sunt parte a altor organizații de veterani, îndemnându-i să se alăture acțiunii din 2 martie. „Am fost folosiți de diferite partide, de diferiți actori politici, ne-au dezbinat. Mulți din noi suntem simpatizanți ai diferitor partide, dar aceasta nu trebuie să ne împiedice să ne unim”, a spus veteranul.


Valeriu Sava, veteran al războiului de la Nistru, spune că ostașii care au luptat în 1992 au fost umiliți și înjosiți de toate guvernările de până acum. Veteranii au fost folosiți în special în contextul alegerilor, iar ulterior au fost uitați.

Ziua de 2 martie este numită Ziua Memoriei, ziua în care sunt comemorați ostașii căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În acțiunile de luptă circa 300 de combatanți și peste 400 de civili și-au pierdut viața, iar câteva sute de oameni au fost răniți. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău