Marș organizat pe 2 martie în memoria celor căzuți în războiul moldo-rus din 1992. Veteranii au vorbit despre problemele cu care se confruntă la 29 de ani de la izbucnirea conflictului armat

  • 01 Martie 2021 15:12
Marș organizat pe 2 martie în memoria celor căzuți în războiul moldo-rus din 1992. Veteranii au vorbit despre problemele cu care se confruntă la 29 de ani de la izbucnirea conflictului armat

Veteranii războiului de pe Nistru anunță pentru săptămâna viitoare un marș în memoria celor căzuți în războiul moldo-rus din 1992. Participanții la războiul de pe Nistru au vorbit într-o conferință de presă despre problemele cu care se confruntă la 29 de ani de la izbucnirea conflictului armat.

„Marșul Comemorării, Recunoștinței și Consolidării” va avea loc marți 2 martie și va începe în Piața Marii Adunări Naționale, la 9 și 30 de minute. Veteranii de război vor ține discursuri, vor depune flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și apoi se vor îndrepta spre Complexul Memorial „Eternitate”. Acțiunea este organizată de asociația „Forța veteranilor”.

La aproape trei decenii de la războiul de pe Nistru, veteranul Andrei Eremia, face apel către ceilalți camarazi de arme să se solidarizeze, în contextul în care foștii combatanți sunt puternic divizați:

 „Noi vrem să ne unim într-o singură forță, ca să nu ne pierdem în cele peste 200 de asociații. Noi pledăm să fim o forță unică, să atingem niște scopuri, să ne dea statul ce ne aparține de drept, nu vrem să fim niște cerșetori. Noi suntem cei care am stat la temelia fondării acestui stat. 30 de ani am fost ignorați de stat. Începând, noi am fost dezbinați pe criterii politice, noi eram pentru ei un pericol”, a spus Andrei Eremia.

Veteranii au mai multe revendicări față de autorități, iar una dintre ele este introducerea în manuale a unui capitol despre istoria Republicii Moldova de la începutul anilor 90. Liderul asociației „Forța Veteranilor”, Constantin Covrig:

 „Avem o indemnizație mai mare, avem poliță de asigurare gratuită, pentru cei care nu sunt angajați în câmpul muncii și ne propunem să obținem și celelalte revendicări: micșorarea vârstei de pensionare la 55 de ani, eliberarea legitimațiilor de serviciu, foi sanatoriale. Vrem să fie introdus în manualele de istorie un capitol despre istoria anilor 90-92, ca tânăra generație să cunoască de ce am luptat, de ce unii dintre noi au murit pe câmpul de luptă și nu s-au mai întors acasă”, a precizat Constantin Covrig.

La 2 martie 1992 a izbucnit războiul de la Nistru, provocat de regimul separatist de la Tiraspol, susținut de Federația Rusă prin implicarea Armatei a 14-a staționată în regiunea transnistreană a R. Moldova. Luptele au durat câteva luni, la 21 iulie 1992, președintele R. Moldova Mircea Snegur și președintele Federației Ruse Boris Elțin au semnat o convenție de încetare a focului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău