Veteranii războiului de la Nistru condamnă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei

  • 25 Martie 2022 14:27
Veteranii războiului de la Nistru condamnă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei

Membrii Organizației Obștești „Forța Veteranilor” condamnă agresiunea Rusiei asupra teritoriului și țării vecine, Ucraina. „Veteranii de război care au luptat pentru independența țării cunosc cel mai bine prețul păcii. Cunoaștem ce înseamnă să-și piardă o mamă feciorul, soția – soțul, copiii – tatăl”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, Constantin Covrig, administratorul  organizației.

Constantin Covrig a remarcat că veteranii războiului de la Nistru pledează pentru pace și consideră că să fi patriot înseamnă să întinzi o mână de ajutor celor care au nevoie, să plătești la timp impozite, să te mobilizezi când țara are nevoie de ajutor.

„Forța Veteranilor” salută Rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind Ucraina, cu amendamentul care recunoaște teritoriului din stânga Nistrului ca ocupație rusească. De asemenea, veteranii au salutat cererea Moldovei de aderare la UE. „Locul nostru este în familia popoarelor europene. Suntem europeni, ne regăsim doar în Europa, într-o comunitate puternic dezvoltată”, a declarat Constantin Covrig.

Oleg Romanciuc, reprezentant al filialei Nisporeni, spune că este o tragedie ceea ce se întâmplă în Ucraina. Veteranul vine cu o rugăminte către instituțiile statului – să intervină cu măsuri legale de pedeapsă a celor care incită la ură și încearcă să destabilizeze situația din țară. El a salutat decizia Procuraturii de porni o cauză pe marginea „declarațiilor aberante din spațiul public de susținere a războiului”.

Alexandru Andronic, veteran de la Cahul, a spus că declarațiile făcute joi de „așa zișii patrioți ai Moldovei” sunt condamnabile. „În loc să facă apel către populație la unire, consolidare, ei instigă la ură, dezbină societatea și susțin războiul în care mor copii, bătrâni, oameni nevinovați”. „Gestul lor este ca o trădare de țară și de neam”, a adăugat veteranul.

Nicolae Leca, un alt reprezentat al organizației, a condamnat, în numele tuturor veteranilor, „grupările de agenți provocatori, care s-au deghizat sub paravanul diferitor formațiuni politice, călăuziți de simbolurile țării agresoare și argumentele propagandistice ale visătorului de la Kremlin, care susțin invazia Federației Ruse în țara vecină,  Ucraina”. În opinia sa, este o crimă să sprijini genocidul, distrugerea unei națiuni, a unei țări, să susții omorârea copiilor, mamelor, bătrânilor. Organele responsabile trebuie să investigheze, documenteze și sancționeze dur indivizii care cheamă la destabilizare, agresiune și ură și cheamă societatea să se consolideze în numele păcii.

Procurorii PCCOCS s-au autosesizat ca urmare a conferinței de presă a reprezentanților unui partid politic din Republica Moldova și a unei organizații neguvernamentale care au declarat că susțin acțiunile militare desfășurate în Ucraina. Declarațiile vor fi examinate prin prisma „propagandei războiului” și a „acțiunilor intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase”.

Conferința de presă nominalizată a avut loc în Sala pentru conferințe de presă a Agenției de presă IPN. La scurt timp după încheierea acesteia, IPN a eliminat înregistrările conferinței de pe toate platformele sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău