Veteranii de război au asistat la ședința CMC

  • 06 Noiembrie 2014 15:31
Veteranii de război au asistat la ședința CMC

Ședința Consiliului municipal Chișinău a început joi, 6 noiembrie, cu includerea, la solicitarea aleșilor locali comuniști, a chestiunii privind situația combatanților care cer privatizarea apartamentelor sociale oferite de Primăria capitalei.

Aceștia se află de mai multe zile în Primărie, după ce luni au forțat cordonul de polițiști și s-au instalat în sala de ședințe.

Ședința Consiliului municipal a început fără incidente. Cei peste 20 de refugiați și veterani ai războiului care dorm de trei nopți în clădirea Primăriei au asistat în liniște la votarea ordinii de zi a Consiliului municipal, inclusiv a chestiunii care se referă la rezolvarea situației lor. Aceștia cer în continuare acordarea cu titlul gratuit a dreptului de privatizare a locuințelor sociale construite și date în folosință de către stat, în urma unui împrumut extern. Una dintre clauzele acordului semnat cu finanțatorii externi prevede interdicția de a privatiza locuințele până când Primăria nu va rambursa cele 3 milioane de euro, împrumut prevăzut pe un termen de 20 de ani. 

”Este vorba despre un acord între Guvernul Republicii Modova și Banca de Dezcoltare a Consiliului Europei. În baza acestui acord s-a stabilit condiția cu privire la privatizarea a peste douăzeci de ani când achităm tot. Acea hotărâre judecătorească prevede doar excluderea termenului de 20 de ani, în rest sunt aceleași condiții prevăzute în lege cu privire la privatizare” a declarat Dorin Chirtoăcă.

Acum un an, Curtea Supremă de Justiție a decis să acorde refugiaților dreptul de a privatiza apartamentele, nu însă cu titlul gratuit. Prin urmare pentru a se da curs solicitării acestora, Consiliul municipal Chișinău ar trebui să găsească 60 de milioane de lei din fondul municipal ca să plătească locuințele refugiaților, astfel încât aceștia să devină proprietari cu drepturi depline. Potrivit șefei Direcției Juridice a Primăriei, Diana Gurschi, până acum niciunul dintre refugiați nu s-a adresat pentru a privatiza locuința în baza hotărârii de anul trecut a Curții Supreme de Justiție, adică să privatizeze în schimbul achitării a contravolorii apartamentelor în care locuiesc.

Înainte de începerea ședinței Consiliului municipal, președintele Mișcării Refugiaților Transnistreni, Anatol Bâzgu, a declarat pentru Radio Chișinău că ei nu vor renunța la protest și nu vor părăsi sediul primăriei. ”Vom sta aici până vom rezista. Eu nu pot să vă spun cât timp, stăm déjà de trei zile. Evident că sunt create condiții inumane, deconectează internetul, căldura, cu probleme ne permite să ne alimentăm”, a declarat Anatol Bâzgu.

Amintim că sala de ședințe a Primăriei este ocupată a 4-a zi consecutiv de un grup de refugiați și foști  combatanți în semn de protest față de faptul că nu li se permite privatizarea locuințelor sociale primite de la stat. Ieri primarul capitalei Dorin Chirtoacă, a prezentat acte  care atestă că, pe parcursul anilor, anumite persoane din rândul celor care protestează, au primit de la Primărie apartamente sau loturi de pământ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău