Veteranii cer demisia ministrului de externe și alegeri anticipate

  • 10 Februarie 2020 12:18
Veteranii cer demisia ministrului de externe și alegeri anticipate

Veteranii războiului de pe Nistru din 1992 cer demisia ministrului de externe Aureliu Ciocoi după declarația controversată a acestuia privind intervenția armatei ruse în conflictul armat din 1992. Ei consideră că guvernul Chicu a trădat interesul național în favoarea Federației Ruse și solicită organizarea de alegeri legislative anticipate. Președintele Igor Dodon a încercat astăzi să atenueze controversa afirmând că declarația ministrului a fost interpretată greșit.

Asociația „Tiras-Tighina” îi cere ministrului de externe Aureliu Ciocoi să-și dea demisia pentru că a disculpat intervenția armată a Rusiei în războiul de pe Nistru.

Veteranii susțin că au luptat împotriva armatei ruse care a aprovizionat cu muniții și resurse umane forțele paramilitare ale separatiștilor. Declarația ministrului de externe i-a determinat pe veterani să solicite organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Colonelul Anatolie Carman:

„Republica Moldova nu a atacat pe nimeni, și-a apărat teritoriile constituționale. Ca dovadă că a fost un război între forțele Federației Ruse și forțele Republicii Moldova, este pactul de încheiere a păcii semnat pe 21 iulie 1992, la Moscova, Mircea Snegur și Boris Elțîn”, a spus Anatolie Caraman.

Președintele Igor Dodon a declarat la ședința tradițională de luni că afirmația lui Aureliu Ciocoi a fost interpretată greșit.

Amintim că ministrul Aureliu Ciocoi a declarat săptămâna trecută, într-o discuție cu jurnaliștii, că în 1992 armata rusă a intervenit în conflictul armat de pe Nistru pentru a opri vărsarea de sânge.

Federația Rusă s-a angajat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999, să-și retragă munițiile și forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova, dar nu și-a îndeplinit până acum decât o parte din angajamentele asumate. Autoritățile de la Chișinău au făcut anterior demersuri la forurile internaționale, inclusiv la Adunarea Generală a ONU, prin care au denunțat prezența armatei ruse de ocupație în stânga Nistrului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău